Kan man ha skyddat sex med en person som har klamydia?

Hej.

Jag har en liten fråga angående könssjukdomar.

Om en kille har klamydia och tjejen inte har det, kan man ha skyddat sex och tjejen då inte blir smittad? Eller är det bara enbart dumt att chansa?

Mvh/ Sandra

p.s tack för alla underbara tips du kommer med på dina podcasts d.s :)

----

Hejsan Sandra!

Klamydia överförs via slemhinnor vid antingen oskyddade samlag och även ibland vid oralsex och kan alltså finnas i urinröret, svalget och även i ändtarmen.

Kondom skyddar mot klamydia-överföring. Men, på 1177 menas det att "för att undvika smittspridning eller att infektionen kommer tillbaka bör man inte ha samlag förrän hela behandlingen är avslutad. Annars riskerar man att få tillbaka infektionen".

Så vet du med dig att din sexpartner har klamydia är mitt råd att vänta den korta behandlingsperioden, och sedan köra rock n' roll. Handlar det om att du är rädd för att få klamydia med random person (som du inte vet klamydiastatus på), använd kondom!

Viktigt att veta är att ofta märks inte klamydia och ger inte alltid de symtom som sveda eller flytningar från urinröret. Du kan alltså gå med klamydia utan några symtom. Så har du haft oskyddat sex så är mitt råd är att du bokar tid för provtagning hos ungdomsmottagning, infektionsmottagning om du bor i större stad eller på vårdcentral!

Varma hälsningar, Robert

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".