Back off! .Foto:BaileyRaeWeaver /Flickr(CC BY 2.0)

Du behöver inte vara ett "offer" bara för att du blivit våldtagen?

Maria var 14 år när hon utsattes för en överfallsvåldtäkt
6:47 min

Jag fann det här blogginlägget av Moralfjanten i mitt facebookflöde som handlar om att "du behöver inte må dåligt över en våldtäkt".

Och det fick mig verkligen att börja tänka kring offerrollen kvinnor får vid en våldtäkt. Att det måste vara mycket tårar och en lång period av svår ångest. Och du förväntas aldrig kunna njuta av sex igen, för annars kan det ju inte varit en riktigt våldtäkt, eller?

Ett nej är ett nej och har en person inte ens fått ett klartecken från början så betyder det också nej. Du får inte ligga med människor utan att be om lov!!! Gör du det är det en våldtäkt - även om personen inte blir deprimerad och helt förstörd för resten av  sitt liv. DET ÄR ALLTID FEL ATT VÅLDTA. Och den våldtagna äger sin rätt att bearbeta händelsen med, eller utan, tårar och ångest.

Vi har tidigare uppmärksammat Marias historia. Lyssna på hennes berättelse om när hon blev våldtagen och hur hon bearbetade det:

/Hanna

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".