1 av 12
Foto: Graeme & Sara Bunton & Peel/FlickR/CC BY-NC-SA 2.0
2 av 12
Foto: Ton Rulkens/FlickR/CC BY-SA 2.0
3 av 12
Foto: Charles Stirton/FlickR/CC BY-NC-ND 2.0
4 av 12
Foto: sleepinyourhat/FlickR/CC BY-NC-SA 2.0
5 av 12
Foto: mauroguanandi/FlickR/CC BY 2.0
6 av 12
Foto: mauroguanandi/FlickR/CC BY 2.0
7 av 12
Foto: Louise Leclarc/FlickR/CC BY-NC-ND 2.0
8 av 12
Fittor i blommornas värld. Foto: Kollage (Foto: Graeme & Sara Bunton & Peel/FlickR/CC BY-NC-SA 2.0;mauroguanandi/FlickR/CC BY 2.0;sleepinyourhat/FlickR/CC BY-NC-SA 2.0;Charles Stirton/FlickR/CC BY-NC-ND 2.0;Ton Rulkens/FlickR/CC BY-SA 2.0)
9 av 12
Foto: Peter Roan/FlickR/CC BY-NC 2.0
10 av 12
Foto: es-de-we/FlickR/CC BY-NC 2.0
11 av 12
Foto: kleo_marlo/FlickR/CC BY 2.0
12 av 12
Foto: jjjj56cp/FlickR/CC BY-NC-SA 2.0

Robert presenterar: FITTBLOMMOR

Vagina dentata - fittan med tänder
2:40 min

Hej hej! Robert här. Som den blomfantast jag är (en av mina stora hobbys), så tänkte jag presentera lite fittiga blommor. I växtriket kan vi nämligen finna många mönster och mänskliga symboler - såsom blommiga minivaginor och stora fittor.

Det var något som konstnären Georgia O' Keeffe (1887-1986) gjorde. I flertalet av hennes blomtavlor så gömmer sig många vaginor. Till höger ser du Black Iris.

Tryck på läs mer för att se fantastiska fittblommor. Först ut är blomman Clitoria (ja, den heter faktiskt så, och klickar du på läs mer förstår du varför):

CLITORIA TERNATEA

Med ett så passande namn är ju denna ljuvliga blomma perfekt att benämnas som en fittblomma. Finns i varierande färger... Clitoria (eller himmelsärt, som den kallar i Sverige) är en klängande växt. Förekommer i tropiska och subtropiska regioner - och ja! Jag ska odla den på min balkong nästa år :)

HYDNORA AFRICANA

Sen finns såklart Hydnora Africana - en växt som lever på rötterna på buskar i södra Afrika. Den del som sticker upp är just en köttig blomma - som en slags smakfull grotta. Det ska lukta... speciellt (som avföring):
 

KALLA

En kalla är ofta en växt som folk har inomhus. Men den kan också planteras ut i krukor (och tål temperaturer ned till fem grader). Fittblomman visar tydligt en slidmynning (eller vad tycker du?).


POPPY- VALLMO

Detta är en vallmo på väg att slå ut. Och precis i detta skede så får vi oss en fittuppenbarelse! Jag kommer försöka hitta ett vallmo-fält till våren och fota till oss. Jippie - tusentals fittor!


TULIPA AFRICANA

Afrikanskt tulpanträd är egentligen ett träd med trädblommor. Växten kallas också Fountain Tree, African Tulip Tree, Pichkari och Nandi Flame. Trädet kan bli 25 meter högt. En rolig kuriosa (enligt wikipedia (obs, har ej kollat upp hur vetenskapligt detta är...)) är att avkok på bladen tros vara verksam mot könssjukdomar.

Och som utslagen blir den också till en inbjudande fittblomma:

TULPANER

Denna blomma har ju verkligen slagit stort. Men det är precis innan den slår ut som vi kan få se dessa blygdläppar.


AVSLUTAR MED, EN FÖR MIG OKÄND MEN, EN FITTIG BLOMMA:

.... som en läsare tror är en form av julblomman amaryllis.

UPPDATERAT EFTER LÄSARTIPS

VENUS FLUGFÄLLA

Växtrikets . En mytomspunnen betandad vagina, I bring you köttätande fittan:

KANNRANKOR

Oftast liknar denna växt en gigantisk pung. Men ovanifrån ser den onekligen ut som en fitta. Och ja, den är svårskött tycker jag. Har haft två olika sorter - den får inte torka ut ALLS och vill ha hög luftfuktighet. Den gillar alltså väta...
 

TIPSA GÄRNA OM NI HAR FLER FITTIGA BLOMSORTER. VILL HA ETT FITTIGT SORTIMENT!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista