Vad kan minskad sexlust bero på?

Med jämna mellanrum får jag mail och frågor om sexlust. Ofta handlar frågorna om varför sexlusten har minskat - och vad en kan göra åt det. I bilden ovan ger jag svar på vad minskad sexlust kan bero på.

Här finns information om vad du kan göra åt minskad sexlust!

  • Fundera igenom när din sexlust började minska och vad som skedde just då. Det kan vara en av de största orsakerna till din nivå av sexlust nu.
  • Många gånger beror minskad sexlust på din livssituation. Det kan vara att du arbetar lite för mycket, har mycket stress och/eller sover lite för lite. Det finns inga lätta råd här (gör si eller så - så kommer allt bli bra). Utan här handlar det om att se över sitt liv och se om det går att strukturera sitt arbete/studier/liv på något annat sätt för att minska stress/förändra arbetssituationen. Ta kontakt med hälsovård på din skola eller chefen, eller ta kontakt med din vårdcentral/psykolog.
  • Om relationen förändras eller det börjar bli sämre, så påverkas också sexlivet. Det behöver inte alls betyda att du inte tänder på din partner längre - utan handlar om att känslor ofta hänger samman med ditt sexliv. Ibland sker det stora förändringar inom sexlivet när du kommunicerar bättre med din sexpartner - och tar tag i relationen.
  • När det gäller orgasmjakt och prestationskrav - så inverkar det här ofta negativt på lusten i slutändan. Försök att tänka nytt kring sexlivet så att det handlar mer om att njuta än att prestera. Lättare sagt än gjort - men det är bra att börja tänka nytt kring vad sex är.
  • Vissa antidepressiva (SSRI-preparat) och p-piller kan påverka sexualiteten på olika sätt. Lyssna här exempelvis. Här kan du alltid gå tillbaka till personen som skrev ut medicinen och be om råd.

Har du frågor om sexlust? Maila mig på liggamedp3@sverigesradio.se eller ställ frågan på ask.fm/liggamedp3

/Robert

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista