En bra kram är en ärlig kram

Saman sålde kramar för välgörenhet
9:01 min

En bra kram är en ärlig kram. Så förklarar psykologforskaren Elia Psouni hemligheten bakom en lyckad omfamning. Med anledning av kramens dag ville jag veta mer om den gosiga kramen, och om det går att omvända en icke-kramare?

Du hör också storkramaren Saman Bakhtiari. Han fick skavsår efter att ha delat ut 15 000 kramar på bara fem dagar för Musikhjälpen 2011. Jag fick svar på hur det känns att sälja sin famn för välgörenhet!

//Nina

Fakta om kramen

Studier visar att fysisk kontakt med andra människor har många fördelar för hälsan. Kramar kan hjälpa till att öka immunförsvaret, minska risken för hjärtsjukdomar och ger framförallt kvinnor en lägre halt av stresshormonet kortisol.

Det finns studier som visar att par som kramas i 20 sekunder ger högre oxytocin, och att de par som lever i en kärleksfull relation har de högsta ökningen av oxytocin i kroppen.

Källa: BBC News

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista