Manifestation för samtycke den 18 januari i Stockholm. Foto: Maja Suslin /Sveriges Radio

"Samtyckeslag fixar inte problemen"

Skulle en samtyckeslag göra någon skillnad?
12 min

"Även om jag tror att en samtyckeslagsstiftning skulle vara bra på flera sätt, så skulle den inte åtgärda många av dom problem som kritikerna mot dagens lagstiftning framför". Så säger Linnea Wegerstad som är doktorand i straffrätt.

Just nu diskuteras en samtyckeslag väldigt mycket - och det verkar som att många vill förändra lagen. En samtyckeslag skulle kunna förklaras som ett krav på att du har försäkrat dig om att personen du har sex med har samtyckt till att ha sex med dig.

Men om det kommer ske en lagförändring, hur skulle ett samtycke kunna se ut? Måste du tydligt säga "jag vill ha sex med dig" eller skulle en smekning visa: nu ger jag tillåtelse till dig att ha sex med mig?

Samtidigt höjer en del jurister ett varnande finger för att införa en samtyckeslag. Linnea Wegerstad förklarar argumenten för och emot en lag om samtycke.

Lyssna även på en tidigare intervju med FATTA som var en av initiativtagarna till manifestationen den 18 januari.

Tycker du vi ska ha en samtyckeslag? Kommentera!

/Robert

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".