Johanna Salama föreläser om självkänsa och har jobbat med unga i flera år. Foto: Privat

Är kärleken fri?

Mitt namn är Johanna Salama. Under 15 år har jag arbetat som socionom med fokus på att stärka framförallt tjejers självkänsla. Idag driver jag en verksamhet som fokuserar på att nå de tjejer som lever med ett begränsat livsutrymme, det vill säga de som styrs av starkt begränsande normer familjen.

I extrema fall kan det kan innebära att vissa tjejer är så frihetsberövade att de endast får vistas i skolan och i hemmet. I detta inlägg kommer jag skriva om huruvida kärleken är fri.

Som jag skrev i mitt förra inlägg har ca 70 000 ungdomar i Sverige inte möjlighet att välja vem de vill gifta sig med. Jag skulle säga att siffran är långt högre än så för många kan inte välja parter fritt, men skulle inte säga att de blir tvingade att gifta sig.

Under hösten deltog jag i Rädda Barnens projekt ”Kärleken är fri”. Vi var under en vecka ute på en skola och höll olika aktiviteter. Själv var jag inne i en del klasser och höll värderingsövningar kring temat fri kärlek. De flesta sade i början av timmen att kärleken är såklart fri. I slutet av timmen var det i stort sett ingen som höll med.

Kärleken var för många fri om den riktades till det motsatta könet, inom samma etniska grupp och med samma religionstillhörighet. Det blev tydligt för dem alla att trots att de dagligen lever tillsammans får de inte bli kära i varandra utan de förväntas bli det i den person som ingår i samma etniska grupp och religionstillhörighet. På övningen om vad de skulle göra om de blev kär i någon som föräldrarna inte accepterade svarade de flesta tjejerna att de skulle sluta vara kär och inte träffa henom mer. Det blev tydligt att killarna hade större mandat hemma. Killarna skulle försöka prata med föräldrarna och få dem att förstå deras val av kärlek. Dock blev det en helt annan situation om den killen var kär i skulle vara från samma kön.

Så jag vill att du tar en stund och tänker efter, är du verkligen fri att vara kär i vem du vill? Skulle du bli tillsammans med någon som din familj inte accepterade eller som hade en helt annan klassbakgrund än du?

Nej, kärleken är verkligen inte fri för många. Vi alla, behöver göra allt vi kan för att låta var och en växa upp med en god självkänsla och med friheten att själv undersöka vem en är och vill vara och sen kunna leva så.

Johanna Salama
www.freezone.nu

Vi driver stärkande verksamhet för unga tjejer samt utbildar personal i våra metoder.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".