Agnes Eriksson fick inte prata om mens - då fick diskussionen på Facebook fart. Foto: Privat

"Självklart ska jag prata om mens och hur vaginabärare skammas"

Fick inte prata om mens för läraren: "Killarna kan bli äcklade"
5:28 min

Jag vart SÅ provocerad, självklart ska jag prata om mens och hur vaginabärare skammas bara av att existera. Söker på google efter bra artiklar och liknande att utgå ifrån, men hittar inte så mycket. Pls hjälp med fakta och argument!!!! Mvh ska sätta klassrummet on fire.

Så skrev Agnes Eriksson i en feministisk diskussionsgrupp på Facebook. Inlägget fick så mycket uppmärksamhet att det resulterade i en krönika hos tidningen Aftonbladet. Bakgrunden? Hon går första året på gymnasiet, och i skolan fick hon inte lov att hålla en presentation om mens. Läraren trodde att det skulle äckla killarna i klassen.

Jag ringde upp Agnes för att höra mer om hennes mens-uppror.

/Nina

Utdrag ur Agnes krönika från Aftonbladet:

Vilken snippbärare har aldrig fått höra: ”MEN HAR DU PMS ELLER?” För som kvinna kan man inte vara upprörd. Ens känslor, tankar och åsikter förminskas och måste förklaras med en diagnos. Och vilka är det som bestämmer reglerna?
Snubbar.
Så nästa gång någon uppmanar mig att inte prata offentligt om en av de mest naturliga tillstånden i världen, så ska jag svara: över min skambelagda kropp.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".