Maria blev utsatt för sexuellt våld av sin första pojkvän. Det är inte Maria på bilden. Foto: Jenna Carver/flickr/CC BY-ND 2.0
Maria blev utsatt för sexuellt våld av sin första pojkvän. Det är inte Maria på bilden. Foto: Jenna Carver/flickr/CC BY-ND 2.0

Idag är det internationella dagen mot våld mot kvinnor

SPECIALPODD: "Att tappa bort sig själv i en relation"
61 min

Våld mot kvinnor är ett hinder för jämställdhet. Därför instiftade FN internationella dagen mot våld mot kvinnor. Tidigare i år hade hela Sveriges Radio en temavecka om våld i nära relationer - #enavalla. Varje dag under veckan handlade våra program om olika aspekter av våld i nära relationer, något som oftast drabbar kvinnor.

Men vad räknas som våld? Hur lämnar du på ett tryggt sätt? Och vem kan fastna med en våldsam partner? De ville vi få svar på, och anordnade därför ett panelsamtal tillsammans med med Nour El Refai och Martina Thun från Morgonpasset i P3 under temaveckan.

Lyssna på podden där Suzann Larsdotter från RFSLs brottsofferjour berättar om livsfaran i att normalisera partnervåld, och hur forskaren Carin Holmberg beskriver att kontroll ofta tolkas som kärlek i början av en relation.

Alla våra program under #enavalla:
Maria är en av alla som utsatts för sexuellt våld.
Sofia misshandlades av sin första flickvän.
Förövaren är också ett offer.
Gymnasieungdomar om destruktiv kärlek.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".