Ensam på jul kan vara väldigt ångestfyllt. Foto: prexa.s/flickr/CC BY-NC-ND 2.0
Ensam på jul kan vara väldigt ångestfyllt. Foto: prexa.s/flickr/CC BY-NC-ND 2.0

När julen är ett ensamt helvete

Fem personer om familj, ensamhet och ångest över jul
20 min

Till alla er som har det mysigt och firar jul - till er önskar jag verkligen en god jul!

Däremot är julen ett helvete för många människor. Ensamhet, ångest, ingen att fira med, jultrubbel osv. Listan kan göras lång. Jag har pratat med 5 personer som av olika anledningar har haft ångest inför denna dagen.

Mikaela har brutit med sin mamma - efter att hennes syster blev placerad i jourhem. Johan undviker sin släkt på grund av islamofobiska och främlingsfientliga åsikter. Anna tvingas välja sida mellan två familjeläger - och hennes farfar pikar henne för att hon är flata.

Henriks pappa sa upp kontakten med honom när han var 15 år och tre år senare sa mamman upp kontakten - nu har han ingen att fira jul med. Jonathan undviker släkt och familj på grund av rasistiska och homofobiska skämt.

För dessa personer blir ofta julen en påminnelse om att vara utanför – och när normen är att julen är så himla härlig, mysig och familjefokuserad – så blir det ofta ett extra lager av ångest.

Hur ser du på julen?
/Robert

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".