Romantik på en tallrik. Foto: Robb & Jessie Stankey/flickr/CC BY-NC-SA 2.0
Romantik på en tallrik. Foto: Robb & Jessie Stankey/flickr/CC BY-NC-SA 2.0

Maria tar sitt ansvar och säger det som ingen vågar säga:

Ingenting är mer romantiskt än en smörgås
2:51 min

Någon måste säga det: choklad och blommor är ett löjligt påhitt, det är mackan som är den bästa romantiska gesten. Jag går igenom varför det är så himla gulligt att  göra en macka till nån man är kär i, och varför det är höjden av romantik att äta en macka ihop. 

Lyssna, och förstå storheten i det dagliga brödet...

/Maria

FITTAMAUD.

SMÖRGÅS.

MACKA.

Ja, det är dags att någon säger det, så jag tar på mig ansvaret, jag säger det: en macka är det mest romantiska som finns.

Låt mig först börja med att gå igenom komponenterna på en macka.

Först har vi brödet: en tusenårig basföda för nästan alla människor jorden över. Utan brödet hade vi inte funnits här idag. Att äta bröd blir alltså genast att hylla sina förfäder, att ge dem en eloge för hur de avlat fram oss. Att med sitt tuggande ge tacksamhet åt det som en gång varit.

Och, så har vi pålägget! Smöret. Osten. Fettet. Grönsakerna. Proteinet. Vad helst du lägger på mackan, så blir detta pålägg på ungefär som högtidsklädseln folk tar på sig när de gå på bal. Det är en vacker utsmyckning, nånting som symboliserar FEST, GLÄDJE, ANSTRÄNGNING.

Vad händer då, om man gör en macka till sin partner, eller nån man är lite förälskad i?

Man ger denna person en trygg historisk, kärleksfull grund att fylla sin mage med – OCH! Man talar om att man vill att denne ska känna GLÄDJE, att man vill att den ska vara glad och må bra. Man säger ju dessutom: jag vill att du ska vara mätt, jag vill inte att du ska gå omkring vara hungrig. Jag  vill att du ska vara tillfreds och nöjd. Man säger: JAG VILL ATT DIN MAGSÄCK SKA HA NÅGOT ATT GÖRA.

Med en macka säger man: JAG SER DIG. Och inget är mer romantiskt än att se någon.

Går man till och med så långt att man äter en macka tillsammans med någon går romantiken i taket: genast blir man synkroniserad med personen man äter med, käkarnas tuggrörelser är kärlekens kugghjul som rör sig, som tar relationen framåt. Som fördjupar känslorna som börjat koka under en kopp kaffe.

Därför föreslår jag för er, romantiksugna lyssnare. Ge någon en macka! Visa din kärlek, och önska dig det mest romantiska tillbaka.

Säg, ge mig bröd, älskling. Säg: du är den lena osten i min mun. Säg: när du är med mig känns det som att mitt liv äntligen fått två skivor knaprig gurka på toppen.

Vänta inte, bara gå ut allihopa, köp en limpa och öka romantiken i era liv med flera hundra procent.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".