Singelångest. foto: sriram bala/flickr/CC BY-NC-ND 2.0
Singelångest. foto: sriram bala/flickr/CC BY-NC-ND 2.0

Varför finns det inte avokado för singlar?

Avokado i nät är ett hån mot ensamboende
4:43 min

Jag brukar ofta tänka på avokado när jag är och handlar. Jag gillar verkligen avokado, men det är ju rätt dyrt. Och det känns futtigt att köpa en. Men inte riktigt värt det att köpa ett helt nät - som ju blir avsevärt billigare. För nätet är inte anpassat för EN person.

Så ibland, när jag står där vid grönsaksdisken, känner jag mig typ ensammast i världen. På grund av avokadonäten, alltså.

/Maria

Det är ekonomiskt att köpa avokado i nät, det blir billigare så. Åtminstone billigare än om man hade köpt lika många avokados som finns i nätet, fast för styckpris. Ni fattar. Det är liksom så generellt – det är dyrare att vara singel. Så det är lika bra: gillar man avokado ska man köpa dem i nät. Då kan man känna sig duktig, stolt och glad. Man kan säga att man är en person som håller koll på sin ekonomi, som är sparsam och som tänker längre än näsan räcker.

Det man kanske inte slås av, vid en första anblick på grönsaksdisken, är att lyxprodukten avokado plus singelhushåll plus billigare avokados i nät, inte resulterar i något vackert. Nej, tvärtom. För inte är det så att avokadosarna mognar en efter en i lämplig takt för hur den ensamboende personen skulle kunna tänkas vilja förtära dem. Ack, nej. De mognar allihop på en gång. Så det som skulle bli en häääärlig och gemytlig, åh det där lilla extra-morgonritual under så pass lång tid att det skulle kunna kallas för ”tills vidare”, blir ett vägskäl av ångest. Antingen måste man äta avokado tre gånger om dagen, eller så måste man låta naturen ha sin gilla gång och acceptera att någon av avokadosarna kommer bli dålig och ej kunna ätas. Då får man lägga till beräkningarna att blir för många avokados dåliga kommer det resultera i att nätet inte var en ekonomisk vinst, och således, som av ett magiskt vingslag, alltså blivit en förlust på alla håll; det är inte längre roligt att äta avokado, det är inte billigt och man har verkligen inte gjort ett vettigt val.

Men köp bara avokado styckvis då, tänker ni. Jaaaa, men man vill ju vara ekonomisk, man vill ju kunna säga att man är sund och smart och får ut det bästa av systemet. Och man kanske ändå drömmer om att signalera storhushåll och slänga upp två hela nät med advokatpäron på bandet och ba: jag ska utfodra mig själv och min avkomma och dess förälder med dessa. Vårt liv är en räkcocktail, baby, och ja, du kan vara bjuden för jag kan köpa FLERA NÄT med avokado och tiden kommer inte kunna ta död på lusten jag känner inför det krämiga köttet. Det ska frossas i nyttiga fetter ikväll och universum är vårt, bara vårt.

Så blir det ju inte i verkligheten. I verkligheten står man där och längtar efter att välja nätet, välja gemenskapen. Men så tänker man: åh, men titta där! Äntligen! Två för femton – VILKEN VINST. Det måste vara ett tecken. Man slår till. Man sneglar på näten som ligger där alldeles nära, ser avundsjukt hur de gnider sig mot varandra där inne: ett enda stort Bullerbyn av soon to be guacamole. Man går hem. Man äter sin avokado. Stillsamt, på morgonen. Man njuter av den. Så gott man kan. Man tänker: det är ju tur att det inte bor fler här, då hade det här varit en patetisk mängd avokado att ha hemma. Man tänker: ja, men nu är jag ju ekonomisk. Man tänker: det är inte alltid det är två för femton inte, vilket kap, va. Man tänker: vem behöver ett nät när man kan få extrapris. Man tänker: det är dyrt, det här livet - och inte är det gjort för att man ska kunna må bra som singel.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".