Därför är dina p-piller nästan gratis – eller svindyra

Hur kommer det sig egentligen att vissa preventivmedel nästan är gratis och andra kostar supermycket? Jo, det handlar om något som heter högkostnadsskyddet.

Om du får ett recept på ett läkemedel som ingår där så betalar landstinget det mesta av kostnaden. Det gör de för att alla ska ha råd att bli friska, oavsett hur mycket hjälp en behöver på vägen dit. Många preventivmedel ingår i högkostnadsskyddet och alla Sveriges landsting har precis bestämt att du inte ska betala mer än 100 kronor om året för dem tills du är 26 år gammal.

Nu blir det komplicerat.

Det är inte alla populära preventivmedel som finns i högkostnadsskyddet. Företag som producerar läkemedel ansöker om att få in sina produkter där och en myndighet som heter Tandvårds- och Läkemedelsförmånsverket (TLV) väljer vilka som ska komma med.

De har tre kriterier som de använder för att bestämma det:

1) Läkemedlen ska göra nytta för så många som som möjligt

2) Läkemedel som kan hjälpa svårt sjuka går före i kön

3) Du ska få så mycket behandling som möjligt för pengarna

I år kom ett gäng nya preventivmedel in i högkostnadsskyddet, bland annat hormonspiralen Jaydess som ofta rekommenderas. Dessutom kom ett gäng omtyckta p-piller in (bland annat Cerazette) för att TLV ändrade sina regler och för att ett patent på en annan pillerfamilj gick ut (och då öppnade upp för billigare kopior som funkar på samma sätt).

Så det är inte så konstigt att många får olika information om vilka sorters preventivmedel en kan få eller vilka som kan passa. Just nu är det långtidsverkande medel som är grejen i vården: p-stav och olika sorters spiraler är det som barnmorskor och läkare ska rekommendera i första hand.

/Jimmie