Känslokillen kan bara säga två saker

3:55 min

Du har säkert också dejtat honom.

Killen som mycket snabbt förklarar att han är sån som är bra på känslor, och alldeles särskilt på sina egna. Att vara i kontakt med sitt känsloliv är hans signum och det som genomsyrar hans gestalt.

Du känner igen honom, va?

Ja, jag trodde väl det. Då känner du också igen det faktum att är något med den här killen som är svårt att greppa, han är definitivt åt det hala hållet. För även om han är så jävla bra på känslor, så lyckas han aldrig bry sig om eller förstå dina. Han tycker inte  heller att han har något ansvar för vilka känslor han framkallar hos dig, era känsloliv ska vara separata – trots att han kräver av er relation att ni ska vara Oerhört Innerliga Och Romantiska när ni träffas. Att du ska förstå honom och engagera dig i hans trauman och funderingar är också ett krav som ställs – men om du vågar dig på det obegripliga att kräva det samma så kränker du hans autonomi och självständighet.

/Maria 

Du är med mig, va? Du vet precis vilken kille det är. Och han förbryllar dig ständigt. Men, jag ska ge dig en modell för att förstå hans uppbyggnad, av vilka beståndsdelar han är sammansatt.  Det är egentligen mycket enkelt. Känslokillen säger i realiteten bara två saker, som enkelt kan kokas ihop till två mycket enkla illustrationer. Dessa består av ett) Gabriellas sång  från Så som i himlen (ill) och två) Luffarvisan från Rasmus på Luffen.

Och man kan säga att Gabriellas sång gestaltar hur han känner inför sina egna känslor och Luffarvisan används för att förklara hur han tycker om andras.

Låt mig illustrera.

Situation ett) Känslokillen bombarderar dig med löften och komplimanger ”du inspirerar mig” ”jag vill verkligen lära känna dig” ”du förstår mig som ingen annan” ”ingen har nånsin känt för varandra som vi gör”. Vad han då EGENTLIGEN säger:

JAG VILL KÄNNA ATT JAG LEVER, ALL DEN TID JAG HAR, SKA JAG LEVA SOM JAG VILL

Situation två) Du meddelar Känslokillen att han sårat dig, att du önskar ni satte upp regler för er relation eller att du helt enkelt vill att han ska göra något specifikt. Han säger: Ööööh asså, nä… men vi har ju inte.. asså jag kan inte… eeeh ööööh… Vad han EGENTLIGEN säger:

HAN VILL VARA FRIIII SOM EN FÅGEL, FRI SOM EN FÅGEL 

Och ibland dyker dessa till och med upp i kombination. Till exempel i den här situationen:

Känslokillen har raggat på dig, byggt upp stämningen, smickrat dig och pratat med dig – engagerat sig så intensivt i din person att han fått dig till punkten där du tror att ni kanske ska ha en genuint nära relation. Då säger han plötsligt: alltså, jag gillar dig, men jag tror inte det ska bli mer än såhär. Det har varit kul och så… men… Asså jag hoppas vi kan vara vänner.

Det är då han egentligen säger detta:

 JAG VILL KÄNNA, HAN VILL VARA FRI, JAG VILL KÄNNA, HAN VILL VARA FRI.

Sådär, nu behöver du aldrig undra vad en kille med koll på sina känslor försöker säga dig.