Fråga Camilla. Foto: Emma Leyman/SR
Fråga Camilla. Foto: Emma Leyman/SR

Fråga Camilla: Vågar jag fråga om min killes ex?

Jag har varit tillsammans med min pojkvän i snart ett halvår. Jag är 19 och han är 20. Vi har det helt underbart tillsammans. Det enda jag skulle vilja veta mer om är hans ex och tidigare erfarenheter. Jag vet att han hade en relation under ett år innan han träffade mig men mer än så vet jag inte. Är det verkligen okej att fråga mer om hur han tex sexdebuterade och hur många partners han har haft? Eller är det onödigt att göra honom obekväm om detta. Jag skulle vilja veta mer för att jag är nyfiken men vet inte om han kommer att ta illa upp. Hur skulle ni ha närmat er detta ämne i ett samtal utan att verka för påstridig?

Tacksam för svar :)

Svar: Det kan uppfattas som känsligt att prata om prata om varandras tidigare sex- eller kärleksrelationer samtidigt är det också ett sätt att lära känna sin partner. En del har inga problem med det medan det för andra kan finnas risk att någon blir svartsjuk. Något du kan tänka på när du frågar är att vara tydlig med vad du vill veta och om det finns information eller detaljer du inte vill veta om. Du skulle kunna ta upp det genom att nyfiket berätta att du funderat över hur din pojkväns tidigare relationer sett ut. Du behöver inte ställa frågan direkt utan det brukar gå bra att bara berätta att det är någonting du funderat på. På så vis ger du din pojkvän chansen att välja om han vill svara eller inte och du får möjlighet att invänta din pojkväns reaktion. Förklara också gärna varför du vill veta det här. Säger han att han inte vill berätta får ni prata vidare därifrån och annars är det bara att köra! //Camilla

Fick du inte svar på din fråga? Tveka inte att skriva in igen på liggamedp3@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista