Par. Foto: Danilo Urbina/flickr//CC BY-NC-ND 2.0
Par. Foto: Danilo Urbina/flickr//CC BY-NC-ND 2.0
Frågor och svar

Fråga Camilla: Hur kan jag få honom att bli mer öppen?

Jag har ett kommunikationsproblem med min kille. Han har väldigt svårt med att prata om sina känslor, men också prata överlag. De svaren jag får av honom är oftast korta och direkta, medan jag har ett helt färgspektrum av tankar och kan prata på hur länge som helst. Vi har snart varit ihop i två år och det känns inte som att jag känner honom på djupet. Vi har pratat många gånger om detta för att jag känner att jag vill hjälpa honom på något sätt men varken han eller jag vet hur. Ibland har jag tjatat mig till ett försök att få ut saker ur honom men det verkar inte fungera alls, det blir snarare tvärtom, att han stänger sig ännu mer. Hur ska jag få honom att bli mer öppen?

Vänliga hälsingar
Maria

Svar: Vi har alla med oss olika erfarenheter av att kommunicera när vi ger oss in i relationer. Utifrån hur kommunikationen sett ut i tidigare relationer och under uppväxtåren skapar vi olika kommunikationsmönster. Första tiden i en relation präglas ofta av en upptagenhet av förälskelse och det är inte alltid som skillnader i sätt att kommunicera märks eller spelar särskilt stor roll. Efter en tid brukar sedan parternas egna intressen och behov i relationen träda fram. Det är också då skillnader i kommunikationsmönster kan bli tydliga och ibland besvärande.

Jag tror det är bra att fundera över varför det känns viktigt att han pratar och vad som är viktigt att prata om – kanske är det vissa saker som är viktigare att man faktiskt pratar om medan det andra gånger handlar om att acceptera att människor har olika behov av att prata. Det är en farlig väg att gå in och försöka förändra sin partner. Det kan skapa känslor av att inte duga för den som blir tjatad på men också väcka känslor av frustration hos den som upplever att den behöver vara en motor för samtalen i relationen.

Att vara nyfiken på sin partners erfarenheter från tidigare förhållanden och hur kommunikationen sett ut under uppväxten kan vara ett sätt att lära känna sin partner och skapa förståelse för dennes sätt att kommunicera. Samma sak kan vara bra när det gäller en själv – fundera över var behovet att prata mycket kommer ifrån. Det gäller att hitta sätt att kommunicera med varandra som båda tycker fungerar och mår bra av. Hur mycket hänsyn ska ni ta till den andres behov och vad behöver ni själva för att må bra? Att kommunicera handlar inte bara om att prata utan hur vi pratar och lyssnar på varandra och detta kräver ofta lite träning.

//Camilla

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".