Pride. Foto: mary/Flickr (CC BY-NC-ND 2.0)
Pride. Foto: mary/Flickr (CC BY-NC-ND 2.0)
Frågor och svar

Fråga Camilla: Mina svärföräldrar är transfoba!

Jag har ett problem. Min pojkvän är världens finaste och jag älskar honom jättemycket. Problemet är egentligen inte mellan oss utan mellan mig och hans mamma. Hon är transfob och jag är ickebinär transperson. Vi är i stort bråk just angående det och hon vägrar acceptera hur läget är.  Min pojkvän mår dåligt av detta också, då han hamnar emellan och gillar inte när jag pratar som om hans mor gjort mig ledsen då han antagligen känner någon beskyddarroll. Han har aldrig yttrat sig transfobt och det är inget problem. Vad ska jag göra, hela vår relation är just nu sämre pga detta?

Svar: Problem med svärföräldrar är inget ovanligt bekymmer och kan vara jobbigt både för en själv och för ens partner. Det kan handla om saker som sägs, hur någon beter sig eller negativa attityder som kommer till uttryck på olika sätt. När relationen till svärföräldrarna knakar kan det för ens partner innebära en upplevelse av att vara i konflikt mellan flera hen bryr sig om. Då kan det vara viktigt att inte låta partnern vara den som tar emot ens frustration utan istället prata med t.ex. en vän.

Hur tar sig de transfoba attityderna uttryck? Ingen ska behöva utstå kränkningar och inte heller begränsningar i relationen på grund av svärföräldrars negativa attityder. Partnern är den som känner sin förälder bäst och det kan vara en idé att tillsammans med sin partner försöka hitta sätt att prata om problemet med föräldern och hur kontakten ska se ut för att fungera. Kanske kan partnern hjälpa till att lyfta frågan med föräldern på ett bra sätt? Då är det bra att inte ha en konfronterande inställning men ändå vara konkret och kunna relatera till exempel på en situation där det uppstått obehag och prata om hur en skulle vilja ha det istället. Att beskriva hur en själv upplever och känner inför en situation brukar fungera s.k jag-budskap

Om det inte hjälper att lyfta problemen kan en lösning vara att faktiskt begränsa kontakten med svärföräldern. Man behöver inte träffa och ha en relation till sin partners familj utan en strategi kan vara att tänka att relationen till ens partner inte ska bli beroende av relationen till hens familj. Om partnern bor med sina föräldrar, försök hitta sätt att träffas där relationen till svärföräldern inte stör.

 //Camilla

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".