Blomma i form av blygdläpp Foto: linus_art/CC BY-SA 2.0/flickr
Blomma i form av blygdläpp Foto: linus_art/CC BY-SA 2.0/flickr
Frågor och svar

Fråga Camilla: Jag skäms över mina blygdläppar

Jag skäms för hur mitt underliv ser ut så mycket att jag inte ens vågar förlora oskulden för att jag är rädd för hur den andra personen kommer reagera. Vad ska jag göra?

Fråga: Jag skäms för hur mitt underliv ser ut så mycket att jag inte ens vågar förlora oskulden för att jag är rädd för hur den andra personen kommer reagera. Det luktar konstigt och en av de inre blygdläpparna är större än den andra. Jag vågar inte prata med någon som står mig nära om det. Vad ska jag göra?


På din beskrivning låter det som att din kropp ser ut precis som den ska. Det är mycket vanligt att blygdläpparna är olika stora och att de inre blygdläpparna syns mer eller mindre utanför de yttre blygdläpparna, det är ingenting att oroa sig över. Det finns flera konstnärer som gjort gipsavgjutningar av olika underliv för att visa på hur stora variationer av underliv som finns. Ett tips är att göra en sökning på internet på gipsavgjutning så kommer du att se hur olika utseende underliv och blygdläppar kan ha.

Tyvärr visar de flesta tecknade bilder från t.ex. skolornas sexualundervisning små och jämna blygdläppar. Också inom porren är det ofta små blygdläppar som visas vilket gör att många oroar sig för att deras eget underliv ser konstigt ut. Ibland kan det kännas tryggt att gå och göra en gynekologisk undersökning och få reda på att allt ser okej ut.

Till frågan om lukt: Alla underliv luktar. På tjejer brukar det beskrivas som en syrlig, filmjölksliknande doft även om doften varierar mellan olika människor. Ifall du fortfarande oroar dig kan du t.ex. prata med någon på ungdomsmottagning eller med skolsköterska.

/Camilla

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".