Förvånad tjej. Foto: Gabriella MG/Flickr/CC BY 2.0
Förvånad tjej. Foto: Gabriella MG/Flickr/CC BY 2.0
Frågor och svar

Fråga Camilla: Muspruttarna är pinsamma

Musprutt, fittfjärt, musfis - ja, kärt barn har många namn. Vi har fått en fråga från en lyssnare som tycker det är otroligt pinsamt när det händer. Men hur vanligt är det? Och finns det något att göra åt det? Spana in svaret här.

/Camilla

Fråga: Hej! Jag är snart 17 år och hade min sexdebut för cirka ett halvår sedan med min nuvarande partner. Jag har ett problem när det kommer till sexet. Jag råkar alltid göra muspruttar, speciellt när jag är extra våt och jag tycker det är otroligt pinsamt och jobbigt då jag känner att det förstör stämningen. Min partner brukar inte reagera på det så mycket men det blir ansträngande för mig. Detta gör att jag oftast ligger och spänner mig under sexet vilket gör att jag inte kan slappna av och njuta. Jag har därför svårt att komma. Kan jag göra något åt detta? Finns det några speciella knep eller är det bara jag som har detta problemet?

Svar: Muspruttar är väldigt vanligt och händer de flesta med fitta någon gång i livet. Muspruttar uppstår när det kommer luft i underlivet som trycks ut och de är luktfria. Kanske kan det vara lugnande att veta att alla jag pratat med hittills, både killar och tjejer som legat med någon som muspruttat, tycker det är helt oproblematiskt och bryr sig inte överhuvudtaget. Det krävs som regel mer än muspruttar för att stämningen eller kåtheten ska sina.

En del menar att muspruttar kan tränas bort med knipövningar men det tipset ger jag inte mycket för. Det handlar inte om hur tränade musklerna är. Däremot kan det spela roll hur fittan är vinklad och vissa sexställningar kan göra att man lättare pruttar, t.ex. om en står på alla fyra. Men sluta inte med positioner du gillar utan försök istället bli trygg i att muspruttar förekommer.

Sex är inte ljudlöst, så för att slippa oroa sig över ljud som uppkommer vid sex, och inte bli begränsad av dem, handlar det om att bli bekväm med att ljuden finns och är en del av sexlivet. Muspruttar går inte att ta bort, se dem istället som en del av sexlivet. Ofta kan pinsamhetskänslor försvinna när man blir mer trygg i den sexuella situationen överlag och trygg med de/den man ligger med och det kan på så sätt bidra till att man ägnar mindre uppmärksamhet åt hur en själv är och mer uppmärksamhet åt det som händer omkring en. Hälsningar, Camilla


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista