Foto: Michael Dorokhov
Tjejen på bilden har inget med reportaget att göra. Foto: Michael Dorokhov (CC BY-SA 2.0)
Frågor och svar

Fråga Camilla: Blivit dumpad, så kommer du över det!

Många är vi som någon gång blivit dumpade. Här svarar vi på vad en kan göra för att komma över det.

/Camilla

Fråga: Hej, jag är 12 år och jag har blivit dumpad. Jag vet inte vad jag ska göra jag älskar ju honom fortfarande men han sa att han inte hade några känslor för mig längre. Jag vill så gärna bli ihop med honom igen, vad ska jag göra. Jag kan knappt koncentrera mig i skolan längre eller sova. /Anonym

Svar: Hejsan,

Att bli dumpad är inte kul och det kan kännas som att hela världen går under och att man aldrig kommer att bli glad igen. När man blir lämnad kan kroppen hamna i en krisreaktion och svara med att bli chockad och det kan vara svårt att ta in det som hänt. När chocken lagt sig är det inte ovanligt att kroppen reagerar med dålig aptit eller sömnsvårigheter, man kan också vara mycket ledsen. Man behöver låta de här reaktionerna få komma och låta känslorna ta plats.

Så småningom börjar hjärnan bearbeta det som hänt, man minns saker och går igenom sånt som hänt och kan se både det bra och dåliga som varit i relationen. Detta kan vara jobbigt och då är det bra att ha människor runt om sig att prata med, t.ex. föräldrar eller vänner.

Här är några tips som kan hjälpa dig att ta dig igenom det här:

 • Tillåt dig att vara ledsen och gråta och vara arg.
 • Prata med dem du känner om hur du mår och relationen som tagit slut
  • Gör andra saker du tycker om. Träffa vänner, gör någon aktivitet du gillar t.ex. lek, spel eller se film.
  • Gör någon fysisk aktivitet. Sport eller städning kan hålla borta jobbiga tankar.
  • Fundera över om du ska ta bort personen på sociala medier, chattar och telefonnummer. Du kan också ta en paus från sociala medier och kolla inte upp och förfölj exet!
  • Kom ihåg varför det tog slut. Precis när man blivit dumpad är det lätt att man bara ser allt det som var fantastiskt med att vara tillsammans. Det kan hjälpa att tänka på det som inte var så bra


  Hoppas att några av tipsen kan vara till hjälp!

  Varma hälsningar,

  Camilla

  Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
  Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".