torsdag 7 oktober

2010 års nobelpristagare i litteratur


Den peruanske författaren Mario Vargas Llosa belönades idag med årets Nobelpris i litteratur.  Vargas Llosa, född 1936 i Arequipa, räknas som en av Latinamerikas ledande romanförfattare och essäister. Han är i dag bosatt i Madrid.

På svenska finns bland andra Det gröna huset, Tant Julia och författaren, Kriget vid världens ände, Bockfesten, Paradiset finns om hörnet samt Den stygga flickans rackartyg. Vargas Llosa tilldelades 2010 år Nobelpris i litteratur med motiveringen ”för hans kartläggning av maktens strukturer och knivskarpa bilder av individens motstånd, revolt och nederlag”.

Björn Kumm recenserade i Obs 2003 den spanska utgåvan av romanen ”Paradiset finns om hörnet” om konstnären Paul Gauguin och den anarkistiska 1800-talsfeministen Flora Tristán.

En av 2006 års stora tv-händelser var när den 18 år gamla Natascha Kampusch berättade om vad som hade hänt under de drygt åtta år hon hållits fången i en källare. Hennes öde har sedan dess kommenterats i tidningar, på tv och på internetforum. Nu berättar hon själv vad hon varit med om. Margareta Flygt har läst 3096 Tage.

På söndag är det val i Kirgizistan och på pappret ser allt mycket lovande ut: hela 29 partier ställer upp  och eftersom Kirgizistan inte är en polisstat är förutsättningarna för en öppen politisk debatt bättre än i många andra länder i Centralasien. Samtidigt har de senaste månadernas händelser varit dramatiska och läget är nu minst sagt oklart.  
Kommer valet i Kirgizistan att stärka demokratin i landet? Eller kommer det att fördjupa klyftan som finns i landet och leda till mer våld? Obs medarbetare Matlyuba Azamatova har talat med väljare i landet och kirgizen Edil Baisalov som tidigare har bott i Sverige som politisk flykting och nu ställer upp för partiet Aykol El   (Folket med stort hjärta). Han är kritisk till många av löftena som utfärdas.