1 av 2
2 av 2
Nobel 2010

"Kinas namnkunnigaste och mest envetna dissidenter"

Såhär lät det i Kulturnytt när årets fredspristagare Liu Xiaobo stod inför rätta efter massakern på Den himmelska fridens torg.  Göran Sommardals krönika sändes 1991-01-17.

Oavsett hur krigshandlingarna vid Persiska viken utvecklar sig och oavsett hur länge kriget pågår, så kan vi redan nu räkna in regimen i Folkrepubliken Kina som en av konfliktens verkliga segerherrar.

Genom att lägga ned sin röst i säkerhetsrådet vid omröstningen om de militära stridsåtgärderna mot Irak, köpte sig Peking-regimen fri från de embargon, bojkotter och kreditrestriktioner som hade drabbat landet efter massakern på Den himmelska fridens torg, utan att den för den skull hade behövt lyfta ett finger för att upphäva klappjakten på oppositionella, frige politiska fångar eller vidta åtgärder för att garantera de mänskliga rättigheterna i landet.

Dessa upphävda handelsrestriktioner har sedermera gett också länder som Sverige alibi för att göra detsamma.

Sedan har Kina, i den behagliga informationsskuggan av konflikten runt Irak och Kuwait och nu också i det ännu bättre skyddet av bombkrevaderna från området, fortsatt med att iscensätta en serie rättegångar mot oppositionella intellektuella som sedan händelserna 1989 suttit häktade utan åtal.

Till dem som just nu står åtalade för uppvigling, majestätsbrott och kontrarevolutionär laglöshet står filosofen och litteraturvetaren Liu Xiaobo, en av Kinas namnkunnigaste och mest envetna dissidenter.

Liu Xiaobo greps den sjätte juni, två dagar efter massakern på Den himmelska fridens torg, på öppen gata i Peking. Liu hade dessförinnan lämnat sitt uppdrag som föreläsare vid ett universitet i USA för att återvända och delta i demokratirörelsen och att delta i studenternas hungerdemonstration.

Liu Xiaobo är i synnerhet studenternas och de ungas man, medan många medelålders intellektuella tycker att han går för långt i sitt närmast totala traditionsförakt och i sin kritik av det nuvarande politiska systemet och dess hänsynslösa hantlangare.

Rättegången mot Liu sker, givetvis, bakom lyckta dörrar. Och säkert har åklagarna förberett sina "spikar i smöret", precis som Vyssjinskij gjorde på sin tid i Sovjetunionen i rättegången mot civilingenjörerna.

Men det verkliga brottet, det som aldrig rubriceras, är förstås, då som nu, politisk avvikelse: kätteri. Och vid sådana rättegångar är det bara två gyllene rättsprinciper som gäller:

Du är gripen och åtalad därför att du är skyldig.
Och faktum att du är gripen är det bästa beviset för din skuld.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".