Foto: Anders Wiklund / Scanpix

Nobelpriset som dödskyss


John Steinbecks nobelpris i litteratur 1962 har av författarkollegan Saul Bellow beskrivits som en ”dödskyss” för Steinbecks författarskap, och många har vittnat om hur nobelpriset har förlamat pristagarna. De höga förväntningarna och prestationskraven sägs leda till skrivkramp och att många av pristagarna mister förmågan att skriva. Men stämmer det, innebär nobelpriset slutet för pristagarnas författarskap? Svenska Akademiens ständige sekreterare Peter Englund och litteraturvetaren Anna Gunder, som forskar om den så kallade nobeleffekten, reder ut begreppen.

Dessutom handlar det om hur vårt behov av ljus under den mörka hösten allt oftare tar sig olika kulturella uttryck. Många svenska städer har ju numera ett mer eller mindre återkommande evenemang under några dagar eller veckor då staden lyses upp, och en riktigt ambitiös kommun i det sammanhanget är Alingsås. För elfte året i rad lyser stan upp hösten med hjälp av världsledande ljusdesigners, och vi får följa med på en glittrande promenad tillsammans med ljusdesignern Ulrika Wänström-Lindh.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".