Lena Nordlund och Karsten Thurfjell
Lena Nordlund och Karsten Thurfjell programleder Nobelsändningen i P1. Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio
Nobeldagen i P1

Kreativa par - om att inspirera varandra till stordåd

Med start klockan 15.03 på Nobeldagen sänder Vetenskapsradion och Kulturradion direkt i P1 från Kulturhuset i Stockholm. Hör hårt arbetande par, kreativitetsforskare och vetenskapshistoriker diskutera recept för bra samarbeten. 

Bilden av den hårt arbetande ensamvargen har vi blivit matade med, oavsett om det handlar om en ensam forskare i motvind eller en skygg författare i sin skrivarlya. Men hur vanligt är det? Är det verkligen i ensamhet man når de bästa resultaten – eller är det i mötet med någon annan som kreativiteten får fart?

I dag belönas det gifta paret Moser med Nobelpriset i medicin. Paret har jobbat och forskat tillsammans sedan de var riktigt unga. Litteraturpristagaren Modiano däremot har skildrats som en tillbakadragen ensling, men har trots allt flera större samarbeten bakom sig.

– Det finns många exempel i historien på kända radarpar  – jag tänker till exempel på Watson och Crick, DNA-spiralens upptäckare som visserligen använde sig av fula metoder, men som kanske inte lyckats med sin upptäckt utan varandra, säger Lena Nordlund som tillsammans med Karsten Thurfjellprogramleder sändningen. Och så undrar jag hur de gifta paren gör för att inte tröttna på varandra…

I direktsändningen blir det diskussioner om samarbete, kreativitet och konkurrens med författarparet Alexandra Coelho Ahndoril och Alexander Ahndoril (bakom pseudonymen Lars Kepler), konstnärsduon Mats Bigert och Lars Bergström och forskarparet Susanne Åkesson och Anders Hedenström och vetenskapshistorikern Gustav Källstrand.

Dessutom medverkar medarbetare från Kulturradion och Vetenskapsradion som träffat årets Nobelpristagare.

Programledare: Lena Nordlund och Karsten Thurfjell

Sändningstid:  10 december kl. 15.03-16.45 direkt i P1. Välkommen att lyssna på sändningen i Kulturhuset plan 2.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".