Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Tre programledare flyttar in i en glasbur på ett torg i en svensk stad. I 144 timmar samlar de in pengar...

De blir ögonvittnen

Publicerat söndag 13 november 2011 kl 08.30

Årets reportageresa går till Etiopien och våra guider på plats är: Klara Zimmergren och Daniel Adams-Ray. De kommer att titta närmare på barnarbete, arbete i hemmet och tvångsäktenskap för att försöka förstå varför flickor inte går i skolan eller har möjlighet att slutföra sin utbildning.

Alla flickor har rätt att gå i skolan men för många flickor i Etiopien är skolböcker och läxor inte en del av vardagen.

Utbildningsnivån i Etiopien är låg: bara 23% av flickorna och kvinnorna över 15 år kan läsa. Av alla flickor som börjar skolan är det endast hälften som slutför sin utbildning. Fattigdom, tidiga äktenskap, tonårsgraviditeter och rädsla för våld eller övergrepp på väg till skolan är några av förklaringarna till varför flickor inte går i skolan eller fullföljer sin utbildning.

I Etiopien är 50% av flickorna gifta innan 18 års ålder. I vissa delar av Etiopien är siffran betydligt högre. När flickor gifts bort är det mycket vanligt att de slutar skolan. De tillhör då mannens familj som ofta inte ser någon anledning att satsa på fortsatt utbildning.

En flickas skolgång betyder mycket socialt och ekonomiskt både för henne själv och för hela samhället. Flickor som får gå i skolan gifter sig senare, de får färre barn och har möjlighet att ta hand om sina barn bättre. En utbildad mamma låter i större utsträckning sina barn går i skolan. För varje avslutat år i grundskolan ökar en kvinnas inkomst med 10-20%. För varje avslutat gymnasieår ökar hennes inkomst med 15-25%.

Att satsa på flickors utbildning skapar bättre livsvillkor för alla.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".