”We can do anything! We can do anything!”

17-åriga Angella Mirunda anför talkören när tjejgruppen samlas till veckans möte i skolan. Det är dans, sång, allvar, mycket skratt, debatt, påverkan. Dagens diskussionsämne är: ”Early pregnancies”.

Några flickor spelar upp en liten pjäs, med kolossal inlevelse och dramatik. Den handlar om sex, om kondomer, om HIV.

- De yngre tjejerna brukar bli generade och fnissa när de kommer med i gruppen men efter att tag förstår de hur fruktansvärt viktigt det här är, säger Angella.

I gymnasieskolan långt ut på den stora slätten i södra Malawi pågår ett av de finurligaste biståndsprogram jag sett. Det heter kort och gott ”Empowering young girls” och drivs av Svenska Röda Korset, med Radiohjälpens stöd. Insatsen består i att organisera tjejgrupper och utbilda dess ledare. Sen får de... ja, prata. Och formulera sina egna liv. Andra kvinnor kommer och föreläser, yrkeskvinnor blir förebilder.

Projektets frivilliga går runt i byarna och engagerar föräldrarna. Budskapet är att alla flickor ska gå igenom skolan, de ska slippa jobba hemma, de ska inte giftas bort. Och i skolan läggs utvecklingens allra viktigaste grundsten: Självförtroendet.

- Förr blev minst 10 flickor med barn varje år. Nästan ingen var kvar till avgångsklassen, berättar lärarinnan Zione Makuwira. I år har en enda flicka blivit gravid och ett helt gäng ska nu ta studenten.

- Visst tänker jag gifta mig. Någon gång. Men först ska jag ha ett yrke, säger Angella och alla applåderar.

När allt fler av ortens flickor klarar sin utbildning sprids ordet i regionen. Och då förändras även de mest patriarkala traditioner - när även denna väldigt fattiga och eftersatta landsbygd ser vardagen förbättras.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista