Tikhala kom tillbaka till skolan

Hon är bara 12 år men har redan genomlevt mer än de flesta av oss hinner med under en livstid. Hon träffade aldrig sin mamma. Båda föräldrarna försvann tidigt i aids.

Tikhala Jula växte upp hos mormor Hilda Chopwere i Nsondole på en vacker, vidsträckt slätt i södra Malawi. Den är bördig – men tättbefolkad.

Till att börja med mäktade mormor med Tikhala och hennes båda syskon, hon kunde gå i skolan. Men sen fick Hilda ta hand om tre barn till när även Thikalas tre kusiner förlorade båda föräldrarna.

- Jag bakade barkbröd och grävde efter rötter för att kunna hålla liv i allesammans, berättar Hilda.

Så Tikhala fick sluta skolan, hon var tvungen att hjälpa till med försörjningen och försöka odla på dagarna. Alla bor i ett rum och när mörkret faller kl sex  finns det ingen fotogenlampa att studera vid.

Men en dag knackade Edith Yasini på dörren. Hon är ordförande i en lokal ”Mothers Group”, frivilliga kvinnor som utbildats av svenska IM, Individuell Människohjälp. De går runt i byarna och letar efter flickor som ramlat ur skolan. Flickor som gifts bort, blivit med barn på tok för tidigt, måste vara hemma för att arbeta.

Thikala fick skoluniform och en ryggsäck full med böcker och pennor, Hilda hjälp med skolavgift och jordbruket. Nu går alla 6 barnen i skolan så Hilda hinner med att odla tillräckligt.   

Under två år har denna kampanj vandrat över slätten och få med sig alla. Föräldrar, byäldste, de mest konservativa av pappor. Här finns en stark gemensam beslutsamhet att få alla flickor igenom även gymnasiet, att tonåringar inte ska gifta sig, att flickorna ska våga skaffa sig utbildning och fatta egna beslut.

Och ta sin självklara plats redan i skolan.

- Förr vågade tjejer aldrig säga något i skolan, säger Thikala. Nu är vi precis lika bra och starka som killarna.