Per Byman, generalsekreterare för Radiohjälpen, är redo för era frågor. Foto: Per Palmqvist/Sveriges Radio

Radiohjälpen: Det här är ett ganska svårt område

Per Byman om Musikhjälpens betydelse
9:09 min

Per Byman från Radiohjälpen berättar om de nio projekt som fått pengar. Läs också chatten där Per svarar på frågor om allt från hur man väljer tema till hur man får jobb på Radiohjälpen.

 

Per Byman: Hej Ella! Absolut! Inga pengar skickas iväg utan att vi har en ordentlig ansökan som beskriver exakt vad pengarna ska användas till och vad de ska åstadkomma. Sedan måste organisationen rapportera av allt och rapporten ska bekräftas av en oberoende revisor som intygar att den stämmer. Flera av projekten kommer att besökas av oss och en del av dem kommer också att filmas. Då visar vi filmen på SVT så att alla som varit med och bidragit får se vad pengarna gått till.
/Per

14:13, 31 May 2013

Malinen: Har det funnits fler ellker färre organisationer att jobba med med det här temat än tidigare år?

Per Byman: Hej Malinen! Det har funnits färre organisationer och färre bra ansökningar. Det visar på att just det här är ett problem som inte så många organisationer jobbar med. Men vi har kunnat ge stöd till några riktigt bra projekt redan och det kommer att bli fler under året.

14:16, 31 May 2013

Elin: Hej! Vad exakt är det radiohjälpen jobbar med/för? och vad har ni skapat för långvariga effekter?

Per Byman: Hej Elin!
Radiohjälpen är en stiftelse som ansvarar för alla insamlingsaktiviteter i svensk public service, dvs SVT, Sveriges Radio och Utbildningsradion. Organisationer som arbetar med internationellt bistånd kan sedan söka medel hos oss för sina projekt. Vi hanterar också Victoriafonden, som ger stöd till barn med någon typ av funktionsnedsättning så att de kan få en aktiv fritid som andra barn.
Radiohjälpen arbetar huvudsakligen med humanitärt bistånd, dvs att rädda liv och lindra nöd vid en naturkatastrof eller vid konfliktsituationer men det finns även en hel del mer långsiktiga projekt. Det viktiga är att de är förankrade i det lokala samhället så att effekterna lever kvar efter att projektet avslutats. Exempel på mer långsiktiga effekter är flickor som kan gå i skolan i Afghanistan och bidra till sitt lands utveckling, jordbruksinsatser i centrala Afrika som möjliggör försörjning och nu t ex vattensystem som ser till att samhällen får minskade sjukdomar. Till exempel.

14:19, 31 May 2013

Nathalie: Lyssnar just nu och hörde om insatsen att dela ut bindor till unga tjejer. Bra initiativ! Men jag tänker att i längden skulle menskopp vara ett bättre alternativ, eftersom dessa håller i en halv evighet medan bindorna tar slut och sedan kanske det inte finns möjligheter till att köpa nya när hjälporganisationer inte längre finns på plats. Hälsningar, Nathalie

Per Byman: Hej Nathalie!
Absolut, det är en bra idé och det finns organisationer som arbetar med det också. Olika projekt fungerar olika bra på olika ställen och det behövs ofta flera olika typer av insatser. Menskoppar har också den fördelen att de är vänligare mot miljön än engångsbindor. Samtidigt krävs en bättre fungerande hygien för rengöring, så det är inte alltid som det är den bästa lösningen. Men alla bra initiativ behövs.

14:21, 31 May 2013

Edvin: Hej Per! till vilka länder har pengarna gått?

Per Byman: Hej Edvin. I första vändan till Uganda (2 projekt), Indien (2 projekt), Elfenbenskusten, Kenya, Bangladesh och Kongo-Kinshasa.

14:22, 31 May 2013

Moderator: Hej Edvin! Här finns en karta till projekten som fått pengar: https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=3946&artikel=5550555

14:24, 31 May 2013

Sofie: Vad är en bra ansökan och hur väljer man vilka projekt som ska få pengar? Hur delar man ut pengarna, söker de själva om en summa eller bestämmer ni?

Per Byman: Hej Sofie! Organisationerna ansöken om en viss summa och ska beskriva exakt vad pengarna ska gå till. En bra ansökan börjar med att beskriva ett problem och sedan hur de ska gå tillväga för att lösa det problemet. Det ska beskriva aktiviteter och målgrupp, samt hur den målgruppen har valts ut. Projektet måste vara förankrat i det lokala samhållet och de som berörs av projektet måste ha varit med och designat det. Det kan inte vara ett projekt där någon åker ner från Sverige med material, delar ut det och sedan drar hem igen, utan organisationen som söker måste visa att de funnits på plats sedan tidigare och att de verkligen känner till den lokala situationen. Sedan måste de lämna in en riskanalys, samt en beskrivning av hur de tänker sig hantera riskerna som kan uppkomma,

14:24, 31 May 2013

Emelie: Hur bestämmer ni vilka organisationer som ska få bidrag? Har ni redan spanat in olika organisationer innan, eller görs allt sådant när musikhjälpen är slut? Och ges pengarna ut spritt över året, eller hur snabbt kommer dom ut dit de behövs? Bra jobbat av er allihopa! /Emelie

Per Byman: Hej Emelie! Vi tittar redan innan programmet sänds på möjliga organisationer och har en dialog med dem men alla organisationer som uppfyller Radiohjälpens krav (se www.radiohjalpen.se) kan söka pengar. Beslut kan först fattas av styrelsen efter programmets slut när vi vet hur mycket pengar som kommit in. Pengarna fördelas sedan över året - finns det många bra ansökningar tidigt på året kan mer pengar delas ut då men vi försöker att ha medel kvar under hela året (Radiohjälpens styrelse möts fyra gånger under ett år) för att även projekt som tar lite längre tid att planera och designa ska kunna få stöd. Tack för uppmuntran - tack alla ni som bidragit!

14:26, 31 May 2013

Pelle: Kan vem som helst få pengar från Musikhjälpen? Vad har ni för krav?

Per Byman: Hej Pelle! Nej, organisationen som söker måste uppfylla vissa grundläggande krav. Någr är, att de ska ha funnits och bedrivit internationell biståndsverksamhet i minst två år, det ska vara svenska organisationer och de ska ha ett s k 90-konto, som bestyrker att det handlar om en seriös organisation. Sedan gör Radiohjälpens arbetsutskott och styrelse en bedömning av varje ansökan och tittar på bl a det som jag just skrev till Sofie om. Det viktiga är, att det finns en lokal förankring på projektet.

14:28, 31 May 2013

Carl: Hur väljer ni vilka teman som ska lyftas, som rent vatten i år?

Per Byman: Hej Carl! Vi har en dialog mellan Musikhjälpenredaktionen, P3 och Radiohjälpen där vi utgår från ett rättighetsperspektiv (alltså FN:s deklaration om mänskliga rättigheter) samt FN:s millenniemål för att minska fattigdomen i världen. Vi försöker hitta relevanta teman och när vi har ett förslag diskuteras det med Radiohjälpens styrelse och representanter för de tre programbolagen (USVT, SR och UR).

14:30, 31 May 2013

Annanas: Vad minns du själv som roligast från musikhjälpen i december?

Per Byman: Oj - det var så mycket som var så roligt. Men bland det bästa var ett litet luciatåg från en förskoleklass som sjöng utanför buren och lämnade in en liten sparbössa med sin klasskassa. Sedan har vi Tareq som jobbade non-stop hela veckan, Jasons ospelbara plastblockflöjt, Ginas försök att påa på skånska och Kodjos söta mössa... Jag kan fortsätta hela dagen... :-)
Och för mig personligen var det otroligt rörande när jag för Radiohjälpen fick ta emot checken efter sändningen, tacka alla som varit med och bidragit och se alla människor som samlats på torget.

14:33, 31 May 2013

tomaten: Är det nåt projekt du skulle önska fanns, som du saknar idag?

Per Byman: Hej tomaten! Ja, jag skulle vilja ha ett projekt som gör att alla barn får rent vatten, mat för dagen och att de får leva i en familj som älskar dem och tar hand om dem. Det är inte omöjligt - vi stödjer redan projekt som arbetar med just dessa frågor - men det är olika projekt som hanterar olika frågor. Barn i hela världen har faktiskt rätt till dessa saker men de rättigheterna förverkligas inte. Just eftersom barn är så utsatta, de är beroende av någon vuxen som tar hand om dem - de är lojala mot sina föräldrar och ställer alltid upp - då måste de också få det skydd de behöver. Så ett sådant projekt skulle jag vilja ha - som ser till att alla barn kan förverkliga sina rättigheter!

14:36, 31 May 2013

ella: hur vet jag att pengarna kommer fram dit dom ska? kontrollerar ni det på nåt vis?

Per Byman: Jag missade att ta med frågan till mitt första svar - här kommer både fråga och svar. Förlåt Ella!

Hej Ella! Absolut! Inga pengar skickas iväg utan att vi har en ordentlig ansökan som beskriver exakt vad pengarna ska användas till och vad de ska åstadkomma. Sedan måste organisationen rapportera av allt och rapporten ska bekräftas av en oberoende revisor som intygar att den stämmer. Flera av projekten kommer att besökas av oss och en del av dem kommer också att filmas. Då visar vi filmen på SVT så att alla som varit med och bidragit får se vad pengarna gått till.

14:37, 31 May 2013

Moderator:

Vi har chatten öppen en kvart till, passa på att ställa frågor!

14:46, 31 May 2013

Siri: Hur får man jobb på Radiohjälpen?

Per Byman: Hej Siri!
Radiohjälpen har ett väldigt litet kontor och vi är bara sex personer. När en tjänst blir ledig annonserar vi ut den - oftast i SVT:s och SR:s tidningar men också på websajter som arbetar med biståndsfrågor. Just nu söker vi inga tjänster men det kan komma upp i framtiden. Beroende på vilken tjänst det handlar om ska personen ha relevant erfarenhet och utbildning (vi har t ex en ekonom och en insamlingsansvarig, som måste vara experter på sina områden), känna till SVT (den person som hanterar alla våra filmer och sändningar i TV) osv. Sedan får man söka jobbet och den bästa personen erbjuds anställning.

14:50, 31 May 2013

Per Byman: Hörni - tack så mycket för alla frågor! Det märks att engagemanget för Musikhjälpen finns kvar och att ni vill veta mera! Nu ska jag snart in i studion - har ni fler frågor så kolla gärna på www.musikhjalpen.se eller www.radiohjalpen.se eller maila oss. Tack för mig!

14:58, 31 May 2013

Moderator: Nu stänger vi chatten, tack för alla frågor!

14:58, 31 May 2013

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".