Frågor och svar om temat

Här har vi samlat frågor och svar om årets tema: Alla tjejer har rätt att överleva sin graviditet.

Vad är bakgrunden till att ni valt årets tema?

Varannan minut dör en kvinna i samband med sin graviditet eller förlossning. 99 procent av alla dödsfall sker i låginkomstländer där det inte finns tillgång till en fungerande mödravård. Tjejer mellan 15 och 20 år löper störst risk att dö i samband med sin graviditet.

Att minska mödradödligheten och ge alla tillgång till mödravård är FN:s femte milleniemål, men samtidigt det målet som är längst ifrån att uppnås. Därför har vi valt årets tema.
     

Hur många kvinnor drabbas?

Siffror från FN visar att 287 000 kvinnor dog under 2010 i samband med graviditet eller förlossning. Majoriteten av de som dör bor i låginkomstländer och mindre än hälften får hjälp av en barnmorska vid förlossningen.

Varje år dör omkring 50 000 kvinnor till följd av osäkra aborter som utförs av någon som inte har tillräcklig medicinsk kunskap, saknar modern utrustning och där de hygieniska förhållandena är dåliga.

Av de kvinnor som överlever förlossningen ställs många inför allvarliga och långvariga konsekvenser. Det kan handla om en lång återhämtning efter en svår förlossning som gör att familjen har svårt att försörja sig. Om mamman är sjuk efter sin graviditet kan hon få svårt att ge sitt barn mat, vård och fysisk närhet vilket försätter barnets liv i fara.
    

Vad är mödradödlighet? Varför dör kvinnor när de föder barn?

Enligt WHO är definitionen av mödradödlighet att en kvinna dör under graviditeten eller upp till 42 dagar efter avslutad graviditet.

De vanligaste anledningarna till att kvinnor dör i samband med en graviditet är allvarliga blödningar, infektioner, högt blodtryck och osäkra aborter.
    

Var i världen dör flest kvinnor i samband med en graviditet?

Majoriteten av alla dödsfall kopplade till graviditet eller förlossningen sker i låginkomstländer. Länder i södra Afrika och Sydasien är hårdast drabbade.
    

Vad leder mödradödlighet till?

För varje kvinna som dör på grund av graviditetsrelaterade skador är det ett tjugotal andra som ställs inför allvarliga och långvariga konsekvenser. Det kan handla om en lång återhämtning efter en svår förlossning som gör att familjen har svårt att försörja sig. Om mamman är sjuk efter sin graviditet kan hon få svårt att ge sitt barn mat, vård och fysisk närhet vilket försätter barnets liv i fara.

Ett barn som förlorat sin mamma under förlossningen löper större risk att dö under sitt första levnadsår än ett barn vars mamma överlever.
    

Vad kan man göra åt det?

Enligt WHO går det att förhindra cirka 90 procent av alla fall av dödsfall som är kopplade till graviditet, men det krävs bättre förlossningsvård, fler utbildade barnmorskor, preventivmedelsrådgivning, sexualupplysning och rätt till säkra aborter. 
    

Hur påverkar mödradödlighet barnen? Överlever de?

Om mamman lider av näringsbrist och har dålig hälsa under graviditeten kan barnet bli undernärt vilket ökar risken för utvecklingsstörning, näringsproblem och död. Ett barn som förlorar sin mamma under förlossningen löper större risk att dö än ett barn vars mamma överlever.
    

Varför handlar inte temat om mammor som dör i Sverige?

Det är mycket vanligare att kvinnor i låginkomstländer dör i samband med sin graviditet än kvinnor i höginkomstländer som Sverige. I Sverige är det en av 14 100 kvinnor som dör, i Niger är motsvarande siffra en av 23.
    

Vad kommer mina pengar att användas till?

Pengarna som samlas in i Musikhjälpen går oavkortat till Radiohjälpen. När Musikhjälpen är över kan organisationer och projekt som jobbar med det här temat ansöka om pengar. Det kan till exempel handla om projekt där man jobbar för att utbilda fler barnmorskor som i sin tur kan hjälpa kvinnor under graviditeten, se till att vårdpersonal har rätt utrustning och mediciner samt utbilda tjejer och killar i sexualupplysning och preventivmedelsrådgivning.
     

Finns det preventiva insatser/åtgärder, innan förlossning, för att minska riskerna?

Enligt WHO går det att förhindra cirka 90 procent av alla dödsfall som är kopplade till en graviditet, men det krävs bättre förlossningsvård, fler utbildade barnmorskor, preventivmedelsrådgivning, sexualupplysning och rätt till säkra aborter.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista