Sexårig dotter med sin aidssjuka mamma i bakgrunden. Mamman är 20 år. Bild: Mikkel Østergaard/TT
Sexårig dotter med sin aidssjuka mamma i bakgrunden. Mamman är 20 år. Bild: Mikkel Østergaard/TT

Hjälp oss att stoppa spridningen av hiv

I Musikhjälpen 2014 vill vi ha din hjälp att stoppa spridningen av viruset hiv. Var 15:e sekund smittas någon med hiv världen över och en stor del av dem är barn och tonåringar. Utan medicin blir viruset livshotande. 

Vårt mål är att hjälpa de som är värst drabbade och att slå hål på fördomar genom att höja kunskapen om hiv och aids. 

Världen över lever 35 miljoner människor med viruset och över 70 procent av dem bor i Afrika, i länderna söder om Sahara.

Fattigdom, brist på kunskap och begränsad tillgång till preventivmedel är vanliga orsaker till att hiv sprids, framför allt i låginkomstländer. Många unga personer saknar kunskap om hur viruset överförs på grund av att de inte fått någon sexualupplysning och har inte heller möjlighet att testa sig. Kvinnor och flickor är mer utsatta än män på grund av sin låga ställning i samhället och tvingas ibland byta sexuella tjänster mot mat eller pengar. Det händer också att kvinnor och flickor får hiv vid sexuella övergrepp.

Utan medicin blir hiv livshotande

Hiv kan överföras via oskyddat sex, sprutor som använts av en person med hivinfektion,  blodtransfusioner eller från en mamma till sitt barn under graviditet, förlossning eller amning. Utan behandling bryts immunförsvaret sakta ner tills personen lättare drabbas av livshotande infektioner och sjukdomar som går under samlingsnamnet aids. Sen epidemin utbröt på 1980-talet har 36 miljoner människor dött i aids. Förra året dog 4000 människor i aids varje dag. 

Det finns inget botemedel mot hiv men med behandling kan sjukdomsutvecklingen bromsas. Tre av fem vuxna som lever med hiv har inte tillgång till bromsmediciner, bland annat på grund av ekonomiska skäl och långa avstånd till sjukhus. Av de 6500 som lever med hiv i Sverige får över 90 procent behandling. I Nigeria är motsvarande siffra 20 procent.  

Barn smittas av sin mamma

Över tre miljoner barn lever med hiv och majoriteten får viruset av sin mamma under graviditeten, förlossningen eller via bröstmjölken. Om de inte får rätt behandling dör hälften av barnen innan de fyllt två år.

Bland de barn som inte bär på viruset själva tvingas många se sina föräldrar dö i aids vilket har en stor emotionell och ekonomisk påverkan på barnets liv. Föräldralösa barn tvingas ofta sluta skolan för att försörja sina syskon och sköta hemmet. 

Fördomarna kring hiv och aids är tyvärr fortfarande många och drabbar personer som lever med hiv både i Sverige och internationellt. Det är vanligt att hivpositiva väljer att inte berätta om sin sjukdom på grund av risken att bli utstött och utfryst.

Finns hopp

Att minska spridningen av hiv och aids är ett av FN:s milleniemål och utvecklingen har gått framåt. Fler har fått tillgång till information, hivtester och behandling och antalet som får hiv har minskat med nästan hälften sen början av 2000-talet. Men trots framgångar är aids fortfarande den infektionssjukdom som orsakar flest dödsfall i världen.  

Det vill vi försöka ändra på. Hjälp oss i kampen att stoppa spridningen av hiv.

Kortfakta

# Varje dag smittas omkring 6000 personer med hiv. Det är en person var 15:e sekund. 

# 35 miljoner människor lever med hiv världen över. Majoriteten bor i länderna söder om Sahara, bland annat Sydafrika, Nigeria, Mozambique och Tanzania. Även i Indien, Kina, Ryssland, Brasilien och på Haiti är det många som lever med hiv.  

# Förra året dog 4000 personer i aids varje dag. 

# Majoriteten av de vuxna som lever med hiv har inte tillgång till bromsmediciner. 

# Mer än varannan hivpositiv vet inte om att de bär på viruset. 

# I Sverige upptäcks cirka 450 nya fall av hiv varje år och majoriteten av de som lever med hiv här får mediciner.   

# Hiv kan överföras via oskyddat sex, sprutor som använts av en person med hivinfektion,  blodtransfusioner eller från en mamma till sitt barn under graviditet, förlossning eller amning.

# Att fler får tillgång till sexualupplysning, preventivmedel, hivtester och bromsmediciner är ett steg i riktningen att stoppa spridningen av hiv.

Exempel på vad insamlade pengar kan räcka till

50 kronor kan räcka till bromsmedicin i en månad i länderna söder om Sahara där flest med hiv lever.   

50 kronor kan räcka till ett års förbrukning av preventivmedel.

100 kronor kan räcka till två års förbrukning av preventivmedel.

200 kronor kan räcka till att 25 blivande mammor får testa sig för hiv.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".