Publik utanför buren. Foto: Julia Lindemalm/Sveriges Radio.
Kallt men mysigt utanför glasburen i Malmö 2012. Foto: Julia Lindemalm/Sveriges Radio.

Vanliga frågor och svar om Musikhjälpen

Du kan förstås också ställa frågor till oss via musikhjalpen@sverigesradio.se eller via sociala medier (vi finns på de flesta stora plattformar). 

Men kolla gärna här först om din fråga redan är besvarad!

Vad är det här ”Musikhjälpen” som alla pratar om egentligen?
Vad kul att du frågar! Vi har nämligen skrivit en lagom lång text om just det som du hittar här. Där hittar du även information om tidigare år.

Vad är årets tema?
Alla har rätt att funka olika - om funktionsnedsättning. Klicka här för att läsa mer om temat.

Vilka är programledare?
Daniel Adams-Ray, Farah Abadi och William Spetz!

Vart ska ni?
I år kommer vi vara i Lund!

När drar ni igång?
10 december, och vi slutar inte förrän den 16:e.

Vart går de insamlade pengarna?
Radiohjälpen fördelar de insamlade pengarna till noggrant kollade organisationer som jobbar med temat på olika sätt. Scrollar du ner hittar du Radiohjälpens projektkriterier för att ansöka om stöd från Musikhjälpen 2018 under "Relaterade länkar".

Klickar du här kan du läsa om vilka projekt som hittills beviljats pengar från mh2017.

Hur vet ni att pengarna gör skillnad?
Medlen går inte in i stora system eller till mottagarländer som budgetstöd eller liknande. De fördelas till beprövade svenska organisationer som sedan länge finns på plats och framförallt alltid har ett dokumenterat samarbete med lokala organisationer.

Radiohjälpen går igenom den sökande organisationens kapacitet för finansiell uppföljning och kontroll, och rapporter från projekten måste dessutom gås igenom av en oberoende revisor för att säkerställa att pengarna använts på rätt sätt.

Vi gör även projektbesök och följer upp projekten, en del med ett filmteam som dokumenterar projektets verksamhet och producerar s k kvittofilmer för allmänheten. Här hittar du mer information om Radiohjälpens arbete och deras kontrollsystem och här kan du se vart pengarna från #mh2017 har gått!

Men min önskelåt, ni spelade inte den?
Under Musikhjälpenveckan önskas tiotusentals med låtar. Tyvärr har vi inte möjlighet att spela alla dessa i sändningen. Det är våra musikredaktörer som väljer ut vilka önskningar som ska spelas. När de väljer tar de förstås hänsyn till hur många gånger en låt har önskats, men också till att få en bra blandning av musik i programmet.

Varför får inte programledarna äta fast föda utan veckan?
Att de inte äter är ett sätt att visa solidaritet med de som inte har något att äta, och något vi tagit med oss från Serious Request (det nederländska programmet som inspirerade Musikhjälpen från första början). Tanken med Musikhjälpen är att man inte kan satsa allt på sitt engagemang hela tiden, men man kan satsa allt under en vecka. Programledarna får dock i sig näring på annat sätt så det är ingen fara för deras hälsa.

Var hittar jag grafik som jag kan använda för att marknadsföra mitt Musikhjälpenevent?
Längst ned på bössidan kan du ladda ner årets grafikpaket. Klicka här för att komma till insamlingssidan.

Jag har en annan fråga!
Ok, kontakta oss på musikhjalpen@sverigesradio.se eller via sociala medier!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista