Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Tre programledare flyttar in i en glasbur på ett torg i en svensk stad. I 144 timmar samlar de in pengar...

Vanliga frågor och svar om Musikhjälpen

Publicerat onsdag 3 september 2014 kl 08.41
Publik utanför buren. Foto: Julia Lindemalm/Sveriges Radio.
Kallt men mysigt utanför glasburen i Malmö 2012. Foto: Julia Lindemalm/Sveriges Radio.

Du kan förstås också ställa frågor till oss via musikhjalpen@sverigesradio.se eller via sociala medier (vi finns på de flesta stora plattformar). 

Men kolla gärna här först om din fråga redan är besvarad!

Vad är det här ”Musikhjälpen” som alla pratar om egentligen?
Vad kul att du frågar! Vi har nämligen skrivit en lagom lång text om just det som du hittar här. Där hittar du även information om tidigare år.

När
är Musikhjälpen 2017?
11-17 december, en perfekt start på julfirandet!

Vad är årets tema?
"Barn är inte till salu". Eftersom fyra barn i minuten säljs i sexhandeln världen över. Eftersom sexhandeln med barn är en växande kriminell miljardindustri. Eftersom barn som dras in i sexhandeln får men för livet. Klicka här för att läsa mer om temat.

Vilka var programledare?
I år är det Farah Abadi, Molly Sandén och Kalle Zackari Wahlström som chefar i glasburen!

Vart har ni varit?
I Umeå! På Rådhustorget, himla bra kommer det att bli.

Vart går de insamlade pengarna?
Radiohjälpen fördelar de insamlade pengarna till noggrant kollade organisationer som jobbar med årets tema ("Barn är inte till salu") på olika sätt. Vilka dessa blir i år kommer vi presentera allt eftersom. Vilka projekt som beviljades stöd efter Musikhjälpen 2016 presenteras här!

Hur vet ni att pengarna gör skillnad?
Medlen går inte in i stora system eller till mottagarländer som budgetstöd eller liknande. De fördelas till beprövade svenska organisationer som sedan länge finns på plats och framförallt alltid har ett dokumenterat samarbete med lokala organisationer.

Radiohjälpen går igenom den sökande organisationens kapacitet för finansiell uppföljning och kontroll, och rapporter från projekten måste dessutom gås igenom av en oberoende revisor för att säkerställa att pengarna använts på rätt sätt.

Vi gör även projektbesök och följer upp projekten, en del med ett filmteam som dokumenterar projektets verksamhet och producerar s k kvittofilmer för allmänheten. Här hittar du mer information om Radiohjälpens arbete och deras kontrollsystem och här kan du se vart pengarna från #mh16 har gått!

Men min önskelåt, ni spelade inte den?
Under Musikhjälpenveckan önskas tiotusentals med låtar. Tyvärr har vi inte möjlighet att spela alla dessa i sändningen. Det är våra musikredaktörer som väljer ut vilka önskningar som ska spelas. När de väljer tar de förstås hänsyn till hur många gånger en låt har önskats, men också till att få en bra blandning av musik i programmet.

Varför får inte programledarna äta fast föda utan veckan?
Att de inte äter är ett sätt att visa solidaritet med de som inte har något att äta, och något vi tagit med oss från Serious Request (programmet som inspirerade Musikhjälpen från första början). Tanken med Musikhjälpen är att man inte kan satsa allt på sitt engagemang hela tiden, men man kan satsa allt under en vecka. Programledarna får dock i sig näring på annat sätt så det är ingen fara för deras hälsa.

Jag är själv väldigt illa berörd av temat/har upplevt liknande saker. Vem kan jag prata med?

Förutom Polisen (som nås på 11414) som man alltid ska vända sig när man misstänker att ett brott har begåtts så kan du t ex vända sig till BRIS. Ring 116 11 och där finns möjlighet att prata med en kurator. Telefonen är öppen 16-21 alla dagar och du kan självklart vara anonym.

Klicka här så når du en samlingssida för alla Sveriges tjejjourer

Klicka här så når du Jourhavande medmänniska

1177 har en hjälplinje för alla åldrar (men mest för vuxna)

Jourhavande kompis kan hjälpa dig som är upp till 25 år

Jag har en annan fråga!
Ok, kontakta oss på musikhjalpen@sverigesradio.se eller via sociala medier!

Och en sista grej! Var hittar jag...

De digitala insamlingsbössorna?

Hjältesajten, där jag registrerar mitt engagemang?

All info om de olika sätten jag kan bidra till insamlingen?

Loggor och affischer för att så folk att se att jag engagerat mig för MH2017? (längst ned på sidan kan du ladda ner paketet!)

Undervisningsmaterial för lärare årskurs 7-9 + gymnasiet?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".