Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
11-17 december flyttar tre programledare in i en glasbur på Rådhustorget i Umeå. Där kommer de att samla...

Vanliga frågor och svar om Musikhjälpen

Publicerat onsdag 3 september 2014 kl 08.41
Publik utanför buren. Foto: Julia Lindemalm/Sveriges Radio.
Kallt men mysigt utanför glasburen i Malmö 2012. Foto: Julia Lindemalm/Sveriges Radio.

Du kan förstås ställa frågor till oss via musikhjalpen@sverigesradio.se eller via sociala medier (vi finns på de flesta stora plattformar). 

Men kolla gärna här först om din fråga redan är besvarad!

Vad är det här ”Musikhjälpen” som alla pratar om egentligen?
Vad kul att du frågar! Vi har nämligen skrivit en lagom lång text om just det som du hittar här. Där hittar du även information om tidigare år.

När
är Musikhjälpen 2017?
11-17 december - som en perfekt start på julfirandet!

Vad är årets tema?
"Barn är inte till salu". Eftersom fyra barn i minuten säljs i sexhandeln världen över. Eftersom sexhandeln med barn är en växande kriminell miljardindustri. Eftersom barn som dras in i sexhandeln får men för livet. Klicka här för att läsa mer om temat.

Vilka är programledare?
Årets programledare presenterar vi i november! Förra året var det den fantastiska trion Kodjo Akolor, Little Jinder och Howlin' Pelle som ledde Musikhjälpen. 

Var kommer ni att vara?
I Umeå! På Rådhustorget, det kommer att bli superbra.

Vart går de insamlade pengarna?
Radiohjälpen fördelar de insamlade pengarna till noggrant kollade organisationer som jobbar med årets tema ("Barn är inte till salu") på olika sätt. Vilka dessa blir i år kommer vi presentera allt eftersom. Vilka projekt som beviljades stöd efter Musikhjälpen 2016 presenteras här!

Hur vet ni att pengarna gör skillnad?
Medlen går inte in i stora system eller till mottagarländer som budgetstöd eller liknande. De fördelas till beprövade svenska organisationer som sedan länge finns på plats och framförallt alltid har ett dokumenterat samarbete med lokala organisationer. Radiohjälpen går igenom den sökande organisationens kapacitet för finansiell uppföljning och kontroll, och rapporter från projekten måste dessutom gås igenom av en oberoende revisor för att säkerställa att pengarna använts på rätt sätt. Vi gör även projektbesök och följer upp projekten, en del med ett filmteam som dokumenterar projektets verksamhet och producerar s k kvittofilmer för allmänheten. Här hittar du mer information om Radiohjälpens arbete och deras kontrollsystem och här kan du se vart pengarna från #mh16 har gått!

Jag vill redan nu börja samla in pengar till Musikhjälpen 2017?
Klicka här för att ta reda på hur du sätter igång!

Varför får inte programledarna äta fast föda utan veckan?
Att de inte äter är ett sätt att visa solidaritet med de som inte har något att äta. Tanken med Musikhjälpen är att man inte kan satsa allt på sitt engagemang hela tiden, men man kan satsa allt under en vecka. Programledarna får dock i sig näring på annat sätt så det är ingen fara för deras hälsa.

Jag har en annan fråga!
Ok, kontakta oss på musikhjalpen@sverigesradio.se eller via sociala medier!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".