Vanliga frågor och svar om Musikhjälpen

Du kan förstås också ställa frågor till oss via musikhjalpen@sverigesradio.se eller via sociala medier (vi finns på de flesta stora plattformar).

Men kolla gärna här först om din fråga redan är besvarad!

Vad är det här ”Musikhjälpen” som alla pratar om egentligen?
Vad kul att du frågar! Vi har nämligen skrivit en lagom lång text om just det som du hittar här. Där hittar du även information om tidigare år.

Vad är årets tema?
Ingen människa ska lämnas utan vård

Vilka är programledare?
Årets programledare är Brita Zackari, Farah Abadi och Felix Sandman.

Vart ska ni?
Vi planerade för att åka till Norrköping, men på grund av pandemin och de restriktioner som införts kommer vi istället ställa om och flytta in produktionen till en större lokal, för att genomförandet ska bli så tryggt som möjligt för alla inblandade. Du kan läsa mer om det här. 

När hålls Musikhjälpen i år?
14-20 december

Hur påverkar pandemin Musikhjälpen?
Vi måste alla hjälpas åt att hålla smittspridningen nere och vi ska genomföra ett så säkert Musikhjälpen som möjligt. I år innebär det bland annat att vi inte kommer kunna ha någon stor publik på torget framför buren. Istället kommer vi bjuda in människor i mindre grupper som engagerar sig och som vill visa upp något på torget, så det kommer bli levande och kul ändå. Vi jobbar också med nya digitala lösningar för att ha med publik i sändningen. I buren blir det lite annorlunda på så vis att alla måste hålla avstånd till varandra och följa myndigheternas rekommendationer. Vi kommer ha en större glasbur än vanligt så att människor inte behöver vara för nära varandra. På så vis kan vi fortsätta ha livemusik, gäster och annat spännande i buren

Hur kan jag bidra?
Det finns massor av sätt att bidra till Musikhjälpen! Här kan du läsa om dem.

Vart går de insamlade pengarna?
Radiohjälpen fördelar de insamlade pengarna till noggrant kollade organisationer som jobbar med temat på olika sätt. Här kan du läsa vart pengarna från #mh19 går.

Hur vet ni att pengarna gör skillnad?
Insamlade medel beviljas till beprövade svenska organisationer som sedan länge finns på plats och har ett dokumenterat samarbete med lokala organisationer.

Radiohjälpen går igenom den sökande organisationens kapacitet för finansiell uppföljning och kontroll, och rapporter från projekten måste dessutom gås igenom av en oberoende revisor för att säkerställa att pengarna använts på rätt sätt.

Radiohjälpen gör även projektbesök och följer upp projekten, en del med ett filmteam som dokumenterar projektets verksamhet och producerar s k kvittofilmer för allmänheten. Här kan du se vart pengarna från #mh19 går!

Men min önskelåt, ni spelade inte den?
Under Musikhjälpenveckan önskas tiotusentals med låtar. Tyvärr har vi inte möjlighet att spela alla dessa i sändningen. Det är våra musikredaktörer som väljer ut vilka önskningar som ska spelas. När de väljer tar de förstås hänsyn till hur många gånger en låt har önskats, men också till att få en bra blandning av musik i programmet.

Varför får inte programledarna äta fast föda utan veckan?
Att de inte äter är ett sätt att visa solidaritet med de som inte har något att äta, och något vi tagit med oss från Serious Request (det nederländska programmet som inspirerade Musikhjälpen från första början). Tanken med Musikhjälpen är att man inte kan satsa allt på sitt engagemang hela tiden, men man kan satsa allt under en vecka. Programledarna får dock i sig näring på annat sätt så det är ingen fara för deras hälsa.

Var hittar jag grafik som jag kan använda för att marknadsföra mitt Musikhjälpenevent?
Längst ned på bössidan kan du ladda ner årets grafikpaket. Klicka här för att komma till insamlingssidan.

Jag har en annan fråga!
Ok, kontakta oss på musikhjalpen@sverigesradio.se eller via sociala medier!