Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Tre programledare flyttar in i en glasbur på ett torg i en svensk stad. I 144 timmar samlar de in pengar...

Frågor och svar om hiv som årets tema

Hjälp oss att stoppa spridningen av hiv, är temat för årets Musikhjälpen. Undrar du varför vi har det temat i år? Här får du några svar.

Hur väljer ni vilket som ska bli årets tema i Musikhjälpen?
Musikhjälpens uppdrag är att uppmärksamma en bortglömd humanitär katastrof, alltså något som inte är på nyheterna just nu men som ändå är ett stort problem. De senaste åren har vi utgått ifrån FN:s milleniemål varav ett är att stoppa spridningen av hiv och aids. Utvecklingen har gått framåt de senaste åren men aids är fortfarande den infektionssjukdom som orsakar flest dödsfall i världen. Vårt mål är både att hjälpa de som är värst drabbade och att höja kunskapen om hiv och aids för att kunna slå hål på några av de fördomar som finns kring sjukdomen.

Varför handlar inte temat om personer som lever med hiv i Sverige?
I Sverige lever ungefär 6500 personer med hiv och i Tanzania är motsvarande siffra 1,4 miljoner. Här får över 90 procent av alla med hiv tillgång till bromsmediciner men så är det tyvärr inte i alla länder. Därför jobbar Radiohjälpen med organisationer som har internationella projekt där hjälpen behövs allra mest.  

Vad är hiv?
Hiv (humant immunitetsvirus) är ett virus som bryter ner kroppens immunförsvar genom att förstöra en sorts vita blodkroppar. Om viruset inte behandlas bryts immunförsvaret sakta ner och efter några år kan personen utveckla livshotande infektioner och sjukdomar som går under samlingsnamnet aids.

Hur överförs hiv?
Hiv kan överföras om du har oskyddat sex med någon som har hiv oavsett om det är vaginalt, oralt eller analt. Det kan även smitta via blodtransfusioner eller om du byter sprutor med en person med en hivinfektion. Viruset kan dessutom överföras från mamma till barnet under graviditeten, förlossningen eller amningen.Hiv överförs inte genom kramar, pussar eller kyssar. Inte heller genom mat, luften, insekter eller genom att man dricker ur samma glas. 

Hur många lever med hiv? 
Runt 35 miljoner lever med hiv världen över och en stor del av dem är unga mellan 15 och 24 år. Majoriteten hivpositiva bor i afrikanska länder söder om Sahara, till exempel Nigeria, Moçambique och Sydafrika men det är också många som lever med hiv i Indien, Kina, Ryssland, Haiti och Brasilien.

Hur många dör av aids?
Sen epidemin utbröt i början av 1980-talet har över 30 miljoner människor dött i aids. I Sverige får över 90 procent av de hivpositiva behandling så antalet som dör i aids här är väldigt få.  

Vad kan mitt engagemang göra för skillnad?
Pengarna som samlas in i Musikhjälpen går oavkortat till Radiohjälpen som sen fördelar dem mellan olika organisationer. Det kan handla om projekt som erbjuder gratis hivtester till blivande mammor och ungdomar, utbildar lokala förebilder som sprider kunskap om hur man kan skydda sig eller ger stöd och hjälp till aidssjuka. Genom att uppmärksamma frågan under Musikhjälpen-veckan hoppas vi även höja den generella kunskapen om hiv och aids och förhoppningsvis slå hål på några av de fördomar som finns kring hur det är att leva med sjukdomen. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".