En hälsning från Radiohjälpen inför Musikhjälpen

P3 Nyheter: Radiohjälpens Per Byman om bössan "Avkriminalisera Cannabis"
3:42 min

Radiohjälpens generalsekreterare Per Byman berättar om sina förhoppningar inför Musikhjälpen 2014 där han bland annat hoppas att kampen mot hiv, snarare än egna intressen, får stå i fokus.

De senaste dagarna har det kommit in en del frågor som riskerat att skymma huvudtemat för årets Musikhjälpen. Det har även funnits lite olika uppgifter kring vad som sagts i olika mail. Vi lägger därför upp hela mailkonversationen för att vara transparenta kring vad som sagts, den hittar du om du klickar här (extern länk).

Vi vill självklart vara tydliga kring vad som gäller för bössor så vi har uppdaterat texten kring bössan på sajten.

Detta är vad som gäller, eftersom vi helt enkelt måste följa svensk lag och de regler som satts upp för våra sändningar:

För att vi ska ha möjligheten att berätta om din insamling via den digitala bössan i våra sändningar måste namnet överensstämma med de regler som gäller för public service-verksamheten. Det innebär att namnet inte kan vara alkohol- eller drogrelaterat eller syfta till att driva en kampanj. Du bör inte heller använda könsord eller svordomar.

Det här fältet modereras utifrån lagen om ansvar för elektroniska anslagstavlor (BBS-lagen). Det innebär att Sveriges Radio kommer att ta bort bössor med namn som innehåller hets mot folkgrupp, uppvigling eller upphovsrättsintrång. Dessutom kommer vi plocka bort namn som  innehåller förtal, hot eller kränkningar. Den som väljer att döpa sin insamling till något som är i strid mot gällande lag kan bli personligen ansvarig för detta.

Här är några svar från Radiohjälpen på vanliga frågor som kommit in:

Hur hör olika kampanjnamn på bössor ihop med det som ni står för?
Musikhjälpen står för att folkbilda och väcka engagemang kring en undanskymd humanitär katastrof, i år spridningen av hiv. Radiohjälpen kan aldrig förbjuda någon att ge en gåva, vi står för att alla människor ska få engagera sig så länge man inte bryter mot det som står i lagen, till exempel uppvigling, hets mot folkgrupp osv, men självklart blir vi besvikna när olika intressen försöker utnyttja Musikhjälpen för egna syften och skymma den undangömda katastrofen vi försöker lyfta fram.

Kommer ni ta bort bössan ”Avkriminalisera Cannabis”?
Nej Radiohjälpen tar inte bort den. Däremot ska man inte glömma att det är beklagligt när grupper med egna intressen försöker utnyttja Musikhjälpen för egna syften. Det riskerar att överskugga den undanskymda humanitära katastrof vi försöker sätta ljuset på, något som är just huvudsyftet med Musikhjälpen.

Sveriges Radio och Sveriges Television måste också förhålla sig till de programregler som satts upp för Public service. Det innebär bland annat att innehållet inte får vara kränkande mot någon enskild person eller mot någon utpekad grupp. Det kan inte heller vara alkohol eller drogrelaterat eller syfta till att driva en kampanj. Man bör inte heller använda könsord eller svordomar. Här är granskningsnämnden noggranna. Det gör det svårt att prata om bössor med namn som bryter mot de reglerna.

Det kan också vara bra att veta att Musikhjälpen inte som en självklarhet brukar prata om just dem som toppar topplistan i sändning, eftersom alla initiativ är lika viktiga, en annan central del av Musikhjälpen.

Hur kan man då få ha bössor med olika kampanjnamn på vad som ser ut som en Musikhjälpensida?
Musikhjälpen sätter publikgenererat innehåll i fokus. Det är inte Musikhjälpen som startar insamlingar utan publiken och det framgår att bössnamnen är publikgenererade. Vi har också idag gjort detta ännu tydligare på sidan i grafiken, och fått upp reglerna för bössan så att det är tydligare vad som gäller, och vi jobbar på att det ska vara ännu tydligare på sidan.

Strider det inte mot reglerna för public service att ha åsikter som tar ställning?
Bössnamnen är som ett kommentarsfält och där gäller andra regler. Sidan efterhandsmodereras utifrån lagen om ansvar för elektroniska anslagstavlor (BBS-lagen). Det innebär att Musikhjälpen måste ta bort bössor med namn som bryter mot lagen genom att innehålla hets mot folkgrupp, uppvigling eller upphovsrättsintrång. Den som väljer att döpa sin insamling till något som är i strid mot gällande lag kan bli personligen ansvarig för detta.

Men ni har ju sagt att ni ska stänga en bössa i ett mail?
Det stämmer att Musikhjälpen skrev det i ett första mail, men ändrade sig snart och skrev det också i ett senare mail när vi insåg att vi faktiskt hade kunnat varit tydligare kring vad som gäller. Det andra mailet har inte fått samma spridning som det första. (Alla mail finns på länken ovan).

Det som gäller är att bössor vars namn bryter mot de programregler som satts upp för våra sändningar kan ligga kvar som insamlingar, men att vi inte kommer kunna prata om dem i sändning även om det annars skulle vara aktuellt. Därför kontaktar vi bössor med namn som bryter mot programreglerna och erbjuder dem att byta till ett namn som fungerar att nämnas i sändning om de vill, men vi stänger inte bössor så länge namnen inte bryter mot lagen.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".