Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Tre programledare flyttar in i en glasbur på ett torg i en svensk stad. I 144 timmar samlar de in pengar...

"Vi vill inte vara en konkurrent till andra, vi är ett komplement"

Med anledning av Gerda Larssons debattartikel "Vet du vart pengarna du ger till Musikhjälpen går?" i Aftonbladet (5/12), publicerar Radiohjälpens generalsekreterare Per Byman sin replik här på musikhjälpen.se.

Idag börjar Musikhjälpen. Årets tema utgår som tidigare från FNs millenniemål och i år samlar Musikhjälpen in pengar för att stoppa spridningen av hiv. Radiohjälpen är ansvarig för insamlingen och tillika ansvarig för hur pengarna sedan fördelas. Charity Rating påstår att givarna inte vet var pengarna tar vägen och gör sedan en långsökt koppling till en organisation man ogillar. Jag menar att det inte stämmer och att Radiohjälpen både är transparenta och noggranna i vilka projekt som Musikhjälpens insamlade medel stöder.

Låt mig bemöta Gerda Larssons påståenden ett och ett:

Pengarna som samlas in under Musikhjälpen kan alltså hamna i händerna hos en organisation som ”aktivt motverkar varje människas rätt till sin egen kropp och sexualitet”. Alla biståndsorganisationer som företräder en speciell uppfattning eller främjar ett syfte även utanför biståndsvärlden (det kan vara kyrkliga organisationer eller t ex fackliga) måste beskriva hur de säkerställer att de inte blandar ihop t ex mission och bistånd. Kan de inte tydliggöra det får de inte stöd. Under det senaste året har PMU t ex fått bidrag för det arbete med våldtagna kvinnor som Dr. Denis Mukwege bedriver vid Panzisjukhuset i Kongo-Kinshasa, ett projekt som också bl a fått stöd av Sida och EU. Dr. Mukwege har nominerats till Nobels fredspris för sitt arbete vid Panzisjukhuset. Det är här som Radiohjälpens kvalitetssäkring kommer in: finns det en risk att särintressen styr biståndet beviljar vi inte projekten. Även om det är svårt att förstå i ett sekulariserat samhälle, är det i våra samarbetsländer ofta de kyrkliga organisationerna som står närmast den berörda befolkningen.

Ingen vet vart pengarna går. Det stämmer att Radiohjälpen inte fattar beslut i förväg. Vi kan inte besluta om pengar vi inte har. Återigen, Radiohjälpens uppdrag är att agera som en opartisk kvalitetssäkrare för biståndsverksamhet. Om man vill stödja arbetet mot hiv/aids generellt kan man göra det via Radiohjälpen, som sedan granskar alla projektansökningar och väljer ut de bästa projekten, oberoende av vilken organisation som ansökt. Det är ingen skillnad mot att ge direkt till en organisation – nästan alla organisationer arbetar i sin tur med lokala partners, så inte heller där vet man exakt till vilken part eller vilket projekt pengarna går. Har man förtroende för Radiohjälpens förmåga att välja ut bra projekt i enlighet med de kriterier som vi lagt ut på vår hemsida, så är Musikhjälpen ett mycket bra sätt att stödja det arbetet. Har man inte det förtroendet för Radiohjälpen ska man självklart välja en organisation man har förtroende för. Vi vill inte vara en konkurrent till andra, vi är ett komplement.

Jag ser gärna en diskussion med Charity Rating kring Radiohjälpens arbete, men då ska den vara saklig och inte bygga på oriktiga påståenden. Låt oss istället mötas och diskutera hur Radiohjälpen kan bli ännu bättre i vår kommunikation kring hur givarnas pengar jobbar för att åstadkomma förändring.

Vi vill dessutom förtydliga svar kring några frågor som kommit in på annat håll:

Ska mina pengar gå till en organisation som fördömer homosexualitet?
- Radiohjälpen arbetar bara med biståndsorganisationer som uppfyller våra krav på demokrati och transparens. I projektverksamheten får ingen form av diskriminering förekomma. De flesta av de större organisationerna som får stöd av oss, även trosbaserade organisationer, får även stöd av Sida och i många fall även av EU. Alla organisationer som också företräder andra intressen, som t ex religiösa eller t ex fackrörelsen, måste visa hur de separerar denna verksamhet från biståndsarbetet. Just därför har många av de kyrkliga organisationerna separerat sin biståndsverksamhet från övrig verksamhet i egna organisationer. De andra måste visa hur de håller biståndsarbetet separat från den missionerande verksamheten.

Ger ni pengar till organisationer med vilka värderingar som helst så länge just det projektet som pengarna går till är okej?
- Nej, absolut inte. Vissa grundläggande krav måste alltid följas, som respekten för alla människors lika värde, avståndstagande från all form av diskriminering, m m. De biståndsorganisationer vi arbetar med uppfyller dessa krav och skulle det visa sig att de inte gör det, eller att de blandar ihop sin övriga verksamhet med biståndsverksamheten kommer de att bli av med stödet. Därför kan vi ge stöd till religiöst baserade organisationer, så länge som de religiösa inslagen inte förekommer i biståndsverksamheten. Så länge som andra, diskriminerande åsikter, som kan tänkas företrädas av religiösa samfund, inte ligger till grund för biståndsverksamheten och deras projekt kan dessa organisationer söka stöd från Radiohjälpen. I många länder är det kyrkorna och deras samarbetspartners som står närmast de berörda människorna och som kan nå ut till de verkligen behövande.

Förra året skänkte jag pengar till säkra aborter – varför gick pengarna till Pingströrelsen?
- Pingströrelsen i sig får inget stöd från Radiohjälpen. Däremot gick en del medel till projekt som drivs av deras biståndsorganisation PMU, och deras samarbetspartners i Afrika. Musikhjälpens tema förra året var att alla tjejer har rätt att överleva sin graviditet – detta kan göras på flera sätt, där tillgången till säkra aborter bara är ett. PMU:s projekt arbetar huvudsakligen med medicinsk vård, framför allt till förmån för våldtagna kvinnor. Panzisjukhuset i Bukavu i östra Kongo-Kinshasa, som fick medel av Radiohjälpen, får också stöd av EU och Sida. Deras chef, Dr. Denis Mukwege, har flera gånger nominerats till Nobels fredspris och sjukhusets arbete har uppmärksammats internationellt flera gånger och fått olika priser för sitt fantastiska arbete. Det skulle inte ske om arbetet präglades av intolerans och fobier.

Kan ni garantera att det inte blir mer pengar till Pingstkyrkan?
- Pingstkyrkan får inte medel från Radiohjälpen. Om deras biståndsorganisation, PMU, ansöker om mer medel från Radiohjälpen kommer deras projekt att prövas och genomlysas på precis samma sätt som alla andra organisationer. Uppfyller projektverksamheten de krav vi ställer på antidiskriminering, öppenhet och värderingar har de möjlighet att beviljas medel, precis som alla andra organisationer som har religiös bakgrund. Vi ställer samma krav på alla våra samarbetspartners och har det senaste året nekat flera organisationer, som inte tillräckligt tydligt har kunnat visa på hur de separerar mission och bistånd, partnerskap med Radiohjälpen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".