Anna Mia Ekström. Foto: Robert Jacobsson/SR

Fyra saker du måste veta om hiv och aids

Anna Mia Ekström är en av Sveriges främsta experter på hiv och aids. I videon berättar hon mer om årets tema, och här under svarar hon på lyssnarnas frågor.

Moderator: Nu är Anna Mia på plats! Välkomna att ställa era frågor!

22:40, 8 December 2014

CC: Nu finns ju ett förslag från flera partier om att ta bort informationsplikten för alla som har HIV, oavsett virusnivå. Vad tycker du om det?

Anna-Mia Ekström: Jag tycker att det är bra man som läkare idag kan ta bort informationsplikten från de patienter som tar sina mediciner varje dag och inte har mätbart virus i kroppen eftersom de då har försumbar smittsamhet, men jag tycker att det kan vara bra att ta det stegvis, dvs börja så som det är idag så att alla känner sig trygga med inte vara smittsamma. Viktigt att komma ihåg att de man inte kan lita på att bara de som berättar om hiv kan ha det, många har ju inte testat sig. alla ska ta sitt ansvar och skyda sig och testa sig.

22:40, 8 December 2014

TSCC: Hörde att manlig omskärelse påverkar smitningen av hiv. På vilket sätt?

Anna-Mia Ekström: Man tar bort de målceller under förhuden som hiv kan angripa, då minskar risken med 60% för den man som är omskuren att själv bli smittad med hiv

22:41, 8 December 2014

:) : Finns det några symptom för HIV eller är det svårt att märka om man inte testar sig? Kan man födas med det trots att inte mamman har det?

Anna-Mia Ekström:
Drygt hälften får influensa lika symtom när man är nysmittad men tror just att det är en vanlig influensa som går över efter någon vecka. Många får inga symtom. Sen känner man ingenting upp till 10-15 år förrän immunförsvaret brutits ner. då kan man drabbas av sjukdomar som svåra infektioner eller cancer det kallas AIDS. Går att vända med mediciner.

22:44, 8 December 2014

lucas : Behöver man äta bromsmediciner hela livet?

Anna-Mia Ekström:
Ja, hiv går ännu inte att bota.

22:44, 8 December 2014

E: Hur många i Sverige drabbas idag av hiv varje år?

Anna-Mia Ekström:
1-2 per dag dvs 400-500 får hivdiagnos i Sverige varje år

22:45, 8 December 2014

Ankan: Smittar hiv via saliv, tex kyssar, dricka ur samma glas?

Anna-Mia Ekström:
Nej

22:45, 8 December 2014

masterblaster: vad är skillnaden på HIV och AIDS?

Anna-Mia Ekström:
hiv är viruset och infektionen. AIDS är när/om man inte fåt mediciner i tid och immunförsvaret hunnit bli svagt, då kan man drabbas av många ovanliga sjukdomar som svampinfektioner, vissa tumörer och infektioner i lungor och hjärna. AIDS är alltås inte samma sak som hiv.

22:46, 8 December 2014

Erik: Vad är risken att få/smitta någon annan med HIV vid oralsex?

Anna-Mia Ekström: Mycket liten men beror på hur mycket virus den som bär på hiv har i blodet eller könsvätskorna (sperma ffa). Om personen är nysmittad (och inte vet om det vilket få vet) är man som mest smittsam. Om man då tar emot sperma i munnen och särskilt om man har sår finns en liten risk att bli smittad. Om personen med hiv tar mediciner skulle jag säga att risken i princip är obefintlig

22:48, 8 December 2014

Moderator: Det kommer in massor av frågor! Anna Mia skriver i rasande fart.

22:48, 8 December 2014

Sebastian : Hej jag har en kompis och han har HIV men han vågar inte berättar att han har HIV för sin familj vad kan man göra för att stötta honom?

Anna-Mia Ekström:
Visa att du inte är rädd och var det stöd han behöver. Kanske vågar han när han känner sig mer trygg ´berätta för några fler tex22:49, 8 December 2014

Lasse: Hur stor är risken att man smittar andra vid blodtransfusion? Med och utan läkemedel?

Anna-Mia Ekström:
Allt blod i Sverige screenas/kollas för hiv så här är risken noll. I Centralasien finns fortfarande en liten risk. Men innan man visste omatt hiv fanns på 80talet, smittades många blödarsjuka, även i Sverige genom blodprodukter

22:51, 8 December 2014

Anton: Jag tror att jag kan ha hiv, hur testar jag mig enklast och hur lång tid tar det innan provsvar?

Anna-Mia Ekström:
Gå till en ungdomsmottagning, infektionsmottagning eller vårdcentral och ta ett gratis test. Noaks ark och Venhälsan i Stockholm testar också. Du kan få svar på en gång, snabbtest finns, alternativt dagen efter.Testa dig det känns bäst att veta

22:52, 8 December 2014

Emma: Vad gör HIV i kroppen?

Anna-Mia Ekström:
Det bryter ner en sort av våra vita blodkroppar som är en viktig del av immunförsvaret. Då kan vi till slut inte försvara oss mot andra infektioner eller vissa typer av cancer, det kallas aids

22:54, 8 December 2014

Victor i Märsta: Finns det kapacitet att hjälpa alla med behov av bromsmedicin i de fattigare delarna av världen?

Anna-Mia Ekström:
Nej, det saknas pengar och framförallt behövs starkare hälsosystem dvs mer personal, lab, bättre vägar att regelbundet få fram mediciner etc.

22:55, 8 December 2014

Pernilla: Om man utvecklat AIDS, kan man ändå börja med bromsmediciner då?

Anna-Mia Ekström:
Absolut! Man kan bli helt frisk från AIDS, och gå tillbaka till att "bara" vara hivinfekterad.

22:56, 8 December 2014

Moderator: Vi kör ett par minuter till. Så många bra frågor!

22:56, 8 December 2014

c : Symptomen på HIV verkar vara svåra att upptäcka, om man inte testar sig, hur många år kan gå innan man utvecklar aids?

Anna-Mia Ekström:
oftast kring 10 år, men vissa kan ha hiv i 20 utan att bli sjuka, det beror oftast på att just de råkar ha en låg virusnivå i kroppen, vi vet ännu inte varför vissa har mycket virus och vissa mindre trots att de inte tar mediciner, då räcker immunförsvaret längre

22:57, 8 December 2014

Marcus76: Hej! Jag undrar hur säkert ett snabbtest för HIV är?

Anna-Mia Ekström:
extremt säkert, 100% i princip

22:57, 8 December 2014

undrade: Hur går det ihop att kunna få friska barn men att jag måste ha kondom? Då blir det ju inga barn.Hur kan en hivsmittad man få barn ned en frisk kvinna?

Anna-Mia Ekström: Förut rekommenderade man spermatvätt för män med hiv som har en hivnegativ partner,men nu när man vet att risken att smitta någon är så extremt liten om den hivpositiva tar bromsmediciner så rekommenderar vi oskyddat sex i syfte att skaffa barn. Självklart ska man då berätta först för sin partner att man är hiv-positiv.

22:59, 8 December 2014

Salle: Hej jag undrar om det fortfarande dör personer i Sverige av aids

Anna-Mia Ekström:
Ja tyvärr, men inte så många. Det är människor som sökt hjälp sent, inte tagit sina mediciner eller där vårdpersonalen missat att misstänka hiv och därför inte testat för hiv förrän det gått väldigt långt

23:00, 8 December 2014

hej: Hur långt efter smittotillfälle ska man testa sig?

Anna-Mia Ekström:
Efter 3 veckor har man antikroppar som är lätta att mäta, men om man tror att risken är mycket stor kan man ta ett så kallat kombotest där man kollar virus innan antikroppar utvecklats det kan man ta ännu tidigare.

23:01, 8 December 2014

Mikwi91: Vad är det största skälet till att HIV är så stort i Afrika till skillnad av övriga världen?

Anna-Mia Ekström: Man vet inte säkert, det kan ha att göra med den typ av hiv som är vanligare där (subtyp C), men också att det i vissa grupper är mer accepterat att ha flera partners parallellt och om någon är nysmittad (och då väldigt smittsam utan att veta om det) i ett sådant nätverk kan många bli smittade. Unga tjejer är de osm oftas blir smittade i Afrika och de kan inte alltid bestämma med vem de har sex eller begära kondom.. Det hör ihop med kvinnors roll och fattigdom.

23:05, 8 December 2014

a: Kommer man nån gång tror du kunna helt bota hiv

Anna-Mia Ekström:
Ja det är jag övertygad om! Inom 20-30 år tror jag

23:05, 8 December 2014

Elin: Kan lesbiska kvinnor smitta varandra med hiv?

Anna-Mia Ekström:
Risken är försvinnande liten

23:06, 8 December 2014

Millan: Hej Anna Mia! Jag har hört att det är vanligare, eller kanske snarare lättare att bli smittad om man är man eftersom att manlig sädesvätska alltid innehåller lite, lite blod. Stämmer detta?

Anna-Mia Ekström:
Nej, det finns virus i sperman ändå, det är lättare att bli smittad om man blir påsatt dvs den som tar emot spetrman antingen som man i ändtarmen eller som kvinna i vagina eller ändtarm,. Just ändtarmen är känsligast för smitta därav är hiv vanligare bland män som har sex med män.

23:07, 8 December 2014

Johanna : Hej Anna-Mia! När du berättar att HIV smittas genom kroppsvätskor, vilka vätskor menar du då? Kan en smittas av HIV via kyssar tex?

Anna-Mia Ekström: Jag menar blod, slidsekret, sperma och bröstmjölk, det finns inte visat att någon smittats genom kyssar

23:08, 8 December 2014

Anna: Hej! Hur stor chans är det att bli smittad om man har sex med någon som är hivpositiv?

Anna-Mia Ekström:
Den är liten. Om personen i fråga tar hivmedicin varje dag är risken försumbar, minimal. Men om den som bär på hiv inte vet om, själv är helt nysmittad (inom några veckor) , inte tar medicin och har anal eller vaginasex är risken större, dock fortfarande bara några procent av samlagen i snitt

23:10, 8 December 2014

Moderator: Tiden sprang iväg, och det kom i massor med frågor. Tack alla - grymma är ni!

23:12, 8 December 2014

Några korta fakta om hiv och aids:

  • 6000 smittas varje dag och 40 % av dessa är yngre än 25 år.
  • 4000 personer, eller hela 8 jumbojet, dör i onödan varje dag.
  • Mirakelmediciner finns! Mediciner som gör att du inte dör eller smittar.
  • De flesta med som har hiv vet inte ens om det. Testa dig!
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".