Chihuahua. Foto: Martin Mejia/TT
Du kan till exempel klappa hundar och samtidigt bidra till en bättre värld. Foto: Martin Mejia/TT

Tio sjukt kreativa #mh14-initiativ

Sugen på att starta ett initiativ, men osäker på vad du ska hitta på? Faktiskt är det ju bara fantasin som sätter gränser, kolla bara på de här sjukt kreativa människorna. 

1) Din osunda arbetsmiljö skänker pengar

Morgan i Stockholm och hans vänner skänker en valfri summa för varje gång någon på jobbet säger något rasistiskt, homofobiskt, funkofobiskt eller allmänt otrevligt. "Så kan vi känna att varje idiotiskt uttalande kan generera i något bra". Bra! 

2) Make me SWIM!

Henric i Jönköping satsar på att samla ihop 5000 kronor. Gör han det kommer han nämligen kasta sig själv i Vättern och filma hela kalaset. Över 10 000 kronor blir det dessutom nakendopp. 

3) Skänk pengarna från svärburken!

Emils mamma är den som stoppar flest slantar i familjens svärburk, men vad ska man egentligen göra med pengarna man tjänar ihop på att vara ful i mun? Emil, nio år, skänker svärburken till Musikhjälpen och uppmanar alla familjer att göra samma sak. Eller så skänker du helt enkelt fem kronor för varje svordom du yttrar i veckan, som Åsa i Göteborg föreslår. 

4) Scouthunden Dilbert myser till förmån för Musikhjälpen

På lördag 13 december kommer chihuahuan Dilbert gå runt i Västerås och Uppsala och ta betalt per klapp. Med en stor ballong på ryggen kommer det vara svårt att missa Dilbert, men håll utkik!

5) Marior mot HIV

Maria är den 95:e vanligaste flicknamnet i Sverige. Så om alla som heter Maria, i första-, andra-, tredje, eller whatever-namn, slänger in en slant så blir det ju en hel pengar, eller hur? 

6) Torka näsor 2014

Vintertider är förkylningstider. Carolina, som möjligen har haft en tuff vab-höst, uppmanar alla småbarnsföräldrar att skänka 25 kronor per använd näsduk. 

7) Spela shoreline!

Det är naturligtvis en göteborgare som står bakom det här initiativet, och skänker en krona för varje gång låten spelas i Musikhjälpen. Stockholm vill dock inte vara sämre - där kommer Broder Daniel-dängan flash-önskas på torsdag mellan klockan 20 och 21. 

8) Kramas för att stoppa hiv

Klass SA12 på Mikael Elias Teoretiska Gymnasium sprider kärlek i Göteborg hela veckan. Du får kramas OCH skänka pengar för att stoppa spridningen av hiv. Win-win, liksom. 

9) En tia för en tand

Linda och hennes son har skänkt varsin tia för två nytappade tänder. Plus en extra för den rackarn som är lös. 

10) Gråtmild

Sarali i Göteborg skänker tio kronor för varje gång hon blir rörd till tårar under Musikhjälpen-veckan. Ganska snyftigt brukar det ju bli, men vi känner pressen, Sarali. 

(Den här artikeln har korrigerats i efterhand, eftersom en tidigare version bröt mot våra programregler).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".