William Spetz spelar radioreportern Anton Glans. Foto: Julia Lindemalm/Sveriges Radio.
William Spetz. Foto: Julia Lindemalm/Sveriges Radio.

Chatta med William Spetz

William har varit i Moçambique för Musikhjälpen. Här svarar han på dina frågor om resan och hans upplevelser.

Moderator: Strax kommer William för att svara på era frågor! Det blev ju väldigt fint och känslosamt i buren nyss, så vi ger honom en liten andningspaus.

17:21, 13 December 2014

Moderator: Nu är William här! Fråga på!

17:31, 13 December 2014

Felicia: William, vad berörde dig starkast under din resa i Moçambique för Musikhjälpen?

William Spetz:
Att träffa unga människor i min ålder som lever med HIV. Jag kunde liksom känna igen mig i dem, i det dom skrattade åt och hur de pratade, vilket gjorde deras berättelser och liv så mycket mer hjärtskärande. Hur de tvingats växa upp alldeles för snabbt.

17:32, 13 December 2014

My :}: Hur känns det att ha så många som uppskattar det du gör?:)<3

William Spetz: Det är otroligt, jag fattar det inte. Speciellt på en sådan här resa har alla fina ord vägt ännu mera. Är så jävla tacksam

17:33, 13 December 2014

Julia: Hur var det att komma till buren och se så många människor stå samlade och sen veta att musikhjälpen har smalat ihop över 15 miljoner kronor??

William Spetz: Det är magiskt att så mycket har samlats in. Och jag är så glad. Människorna i Mocambique är så starka, modiga och varma, och är så glad av tanken på att de kommer få någonting tillbaka. Att komma till buren var en chock, men det var fint att se alla.

17:35, 13 December 2014

Linnéa : Hej, William! Jag satt nyss och grät när du berättade om ditt äventyr. Min fråga är vad var det som fick dig att tacka ja till detta uppdraget, att få åka ner och träffa och möta verkligheten? det måste ha varit en enorm påfrestning för psyket.

William Spetz:
Hej fina du.
Det här var den första förfrågningen jag fått där jag sa ja direkt, utan att tänka. Jag avbröt nästan han som ringde i telefonen. Jag blev så glad att få vara med på något som spelar roll. Dra mitt strå till stacken. Och ja, jag är lite omskakad haha.

17:36, 13 December 2014

melle: Vad hette kvinnan som gav dig sjalen�� du är en hjälte�� kämpa på��

William Spetz:
Hon hette Olga och hon är världens vackraste, underbaraste kvinna. Kram.

17:36, 13 December 2014

Caroline: Hej William! Har resan förändrat din syn på livet? I så fall hur? Mvh Caroline

William Spetz:
Ja. Men jag tror att allt är för nytt för att jag ska förstå hur ännu. Men jag känner mig annorlunda.

17:36, 13 December 2014

Julia Ganerud: Hej William. Starka reaktioner fick jag av vad jag fick höra när du pratade i buren. Min fråga till dig: Hur många procent ungefär hade Hiv/Aids i mozambique? Massa kramar till dig!

William Spetz:
Hej Julia! Runt 11% lever med HIV i Mocambique. Kramar!

17:37, 13 December 2014

Tuva : Oj William, nu sitter nog halva Sverige och gråter med dig. Det är nått helt otroligt som du har gjort för världen och människorna som har hiv och behöver hjälp. Jag vill bara att du ska veta att du har gjort otroligt stor skillnad och även om det känns jobbigt just nu så betyder det här så mycket. Du är en hjälte, du räddar liv. Och Nu jävlar kör vi, in i det sista. Tack för allt du gjort, vi älskar dig

William Spetz:
Fy vad fin du är. Dina ord betyder allt för mig. Men det är människorna jag mött som gör skillnad och räddar liv, jag för bara vidare budskapet. Älskar dig/er med.

17:37, 13 December 2014

Anna H: Hur var vädret?

William Spetz: Svettigt och varmt och skönt-när-det-regnade

17:38, 13 December 2014

Sofie: Hej! Kommer du skriva lite längre om din resa någon stans? Skulle vara väldigt intressant att läsa! :)

William Spetz:
Jag funderar nästan på det. Jag har en blogg (williamspetz.wordpress.com), kanske skriver av mig mer där. Fina du, kram!

17:38, 13 December 2014

Paulina ��: Hur många personer träffade du på resan? Kram!

William Spetz: Hmm nu måste jag tänka. De HIV-drabbade vi träffade var Olga, Elena, Franca, Elisa, Sonya. Sedan träffade vi några experter och sköterskor också. Kram

17:39, 13 December 2014

Lilla Lotta: Hej underbara William! Hur går man vidare från en sådan här sak? Det är så känslosamt och jag kände verkligen med dig och började storböla när jag såg dig. Tror du att du skulle kunna göra en liknande resa igen, eller blir det för mycket?

William Spetz: Hej!
Jag vet inte hur man hämtar sig från något sådant här. Har aldrig gjort det. Men vi får väl se, och ta det som det kommer. Och jag vill göra något sånt här igen, och igen. Jag är så tacksam.

17:40, 13 December 2014

Maja Hildingsson: Om du skulle få möjligheten att göra om denna resan, skulle du det? Kram!

William Spetz:
Alla dagar i veckan. Kram!

17:40, 13 December 2014

Hanna: Kan man se dina möten med de drabbade?

William Spetz:
Ja, klipp, intervjuer och reportage finns på svtplay.se! Kram.

17:40, 13 December 2014

Moderator: Det kommer in massor med frågor, och William skriver i raketfart!

17:41, 13 December 2014

Elli Sofia, alva: Beskriv din resa med 3 ord.

William Spetz: Sorg, lycka, frustration-men-samtidigt-värme

17:43, 13 December 2014

Marianna: Hej skulle du vilja bor där ett tag och hjälpa dom där personera??? KRAM!! <3

William Spetz:
Ja! Jag ska tillbaka. Tror det är svårt att se dessa saker och inte vilja fortsätta hjälpa. Kram<3333

17:43, 13 December 2014

Johana: Älskade William, du är så himla fantastisk! Du är så otroligt stark och en helt underbar person! Din kämpar glöd smittar av sig. Vilket av alla möten av alla möten påverkade dig mest?

William Spetz:
Jag vet inte vad jag ska säga. Tack älskade vän. Mötena med två ungdomar, Franca och Elena, påverkade mig mest. Vi var så lika men ändå inte. Kram

17:44, 13 December 2014

Nanna: Hur gjorde du för att själv bearbeta dina känslor efter mötena med människorna där? Eller hade du nån tid att tänka över dina känslor under vistelsen? Jättefint att du har varit i Mocambique! Världen behöver fler som du!

William Spetz:
Jag skrev mycket, samtidigt som jag inte hann bearbeta alls. Jag tror jag kommer fatta när jag kommer hem vad det är jag varit med om. Är så otroligt tacksam. Kram

17:44, 13 December 2014

Johan: Du säger att medicinerna redan finns, att det är skammen som är det stora problemet. Naturligtvis är jag med och stöder Musikhjälpen, men undrar ändå hur du tror/hoppas att pengarna ska kunna lösa det problemet?

William Spetz: Hej Johan!
Pengarna kommer gå till olika projekt som jobbar mot HIV. Det kan vara att bygga fler kliniker så tillgången ökar, information som gör att människor vågar prata om det. Etc. etc. Kram.

17:45, 13 December 2014

Louise: Hej William, ville bara tacka dig.. Tack o kram !

William Spetz:
Louise, tack själv. Kram!

17:46, 13 December 2014

Alva: Hej William, beundrar dig otroligt mycket, du är en sån otroligt fin människa. Jag undrar vad som inspirerade dig mest under din resa till Moçambique?

William Spetz:
Hej fina Alva!
Det mest inspirerande var att se när en HIV-smittad mamma fick beskedet att hennes barn inte var smittat. Det var upplyftande och hoppfullt. Kram.

17:46, 13 December 2014

Desirée: Hej William! Jag ville bara säga att jag blir så otroligt berörd av att se dig så engagerad. Du är en fantastisk person!! Kommer du fortsätta arbeta med det här och försöka hjälpa drabbade? I så fall Hur? Kram på dig bästa William!

William Spetz: Hej! Tack för dina ord, är så tacksam. På något sätt vill jag fortsätta engagera mig. Kan inte se mig själv bara släppa och gå vidare från något sånt här. Kram!

17:47, 13 December 2014

Elsa: tror du att du blir en förebild för andra att åka och hjälpa till mot Hiv?

William Spetz:
Jag har ingen aning, men det vore otroligt om någon blev inspirerad. Vi kan alla göra något. Vi har fått gåvan att KUNNA hjälpa till.

17:48, 13 December 2014

simon: va det barn också du träffade

William Spetz: Träffade en del små barn, de flesta kvinnor blir mammor väldigt tidigt, så nästan alla jag träffade hade barn faktiskt. Kram Simon.

17:48, 13 December 2014

Monika: Hur känns det att komma tillbaka till Sverige och se alla som är beredda på att hjälpa dem i Moçambique?

William Spetz:
JAG BLIR SÅ JÄVLA GLAD

17:48, 13 December 2014

Olivia: Hej fina du! Jag undrar vad du hade för förväntningar innan du åkte, hur trodde du att det skulle bli. Ta hand om dig <3

William Spetz: Jag var beredd på att komma hem och ändå fatta vad det var jag hade gjort, men det gjorde jag inte. Kram <3

17:49, 13 December 2014

Sebbe:): Välkommen hem! Hur mådde alla du träffade psykiskt? Tung du är kärlek från LÅ!!!!

William Spetz: Hej Sebbe! De mådde olika bra, men de flesta hade ändå lärt sig att leva med sin HIV och mådde därmed ganska bra. Det var skönt att se.

17:50, 13 December 2014

Sara: Jag började gråta när du berättade om när du var i mosambick du är en sån hjälte willi. Hur länge var du där ??

William Spetz:
Fina vän. DU kan va. Jag var där ganska exakt en vecka.

17:50, 13 December 2014

rojda: Hej William hur många timmar tog det att åka till Moçambique? <333 KRAM!

William Spetz:
Det tog hmm gud vad jobbigt att räkna. Ok, typ 13 timmar kanske, plus lite vänta.

17:51, 13 December 2014

Hanna H: Hej fina William! Var det något du blev överraskad av i Moçambique? Förstår att det var svårt att förbereda sig på men var det något du verkligen inte väntat dig? Kram!

William Spetz:
Jag blev otroligt överraskad av all värme och kärlek människorna gav där. Har aldrig varit med om något liknande. Det var helt fantastiska, det hade så lite men gav så mycket.

17:51, 13 December 2014

Lis: Behövs det fller som arbetar med eetta på plats tror du, eller är det bara pengar som behövs?

William Spetz: Jag tror båda sakerna behövs. Det behövs nog alltid människor på plats som hjälper till. Det kan man aldrig få för mycket av.

17:52, 13 December 2014

nanna: Hej William! Vilken hjälte du är!! Hur var din levnadsstandard där i jämförelse med de som bodde där? Kram på dig

William Spetz:
Hej Nanna!
TYVÄRR bodde vi på ett ganska bra hotell, för att vi behövde ett bra internet så vi kunde skicka hem allt vi filmat till Sverige. Det blev nog en slags metafor för våra liv, hur man än gjorde så hade jag ett skyddsnät som de kanske inte hade, vilket är så jävla orättvist och fel. DOCK kan vi använda våra skyddsnät till att hjälpa till, och det är underbart.

17:53, 13 December 2014

Emelia: Hej William! Hur kändes det att komma tillbaks till Sverige efter en sådan resa till Moçambique?

William Spetz:
Först kändes det bra och jag var glad, men det var som att det slog till när jag gick in i buren och skulle uttrycka allt jag kände. Men det känns fortfarnade bra! Jag är enormt tacksam.

17:54, 13 December 2014

Vanessa: Hur många tror du kommer förstå att de verkligen är viktigt att skicka in pengar för att rädda människor med HIV? <3

William Spetz:
Jag har ingen aning, men jag hoppas det är tusen miljarder människor som fattar.

17:54, 13 December 2014

Almerii: Hur många jobbar med att stoppa hiv i mocambique?

William Spetz: Det finns organisationer som t.ex. UNICEF som jobbar där, tyvärr tror jag många glömmer hur stort problem det fortfarande är. Det behövs nog fler!

17:55, 13 December 2014

Moderator: Vi tar ett par frågor till!

17:55, 13 December 2014

Emmy: Vad har din familj tyckt om allt det här/ din resa?

William Spetz: De har stöttat och funnits där, fina är dom.

17:55, 13 December 2014

Paulina ��: Träffade du inte någon kille med hiv?

William Spetz: ~~Jo, jag träffade en kille som heter Franca (uttalas France) och han var några år äldre än mig bara. Han hade förlorat båda sina föräldrar i sjukdomen och viruset hade förts vidare till han. Hans största dröm var att få ha råd att gå i skolan igen.

17:56, 13 December 2014

Jonna Kindberg: För det första, vilka fina ord du kommer tillbaka med och vad klok du är! Sen tänker jag fråga dig hur dina tankar går nu runt allt du har sätt och lärt dig? Har du tänkt att sprida vidare dina kunskaper på nått sätt och i så fall hur? Vad skulle du dessutom vilja säga och uppmana folk till som sitter ute i Sverige just nu? Kram från Jonna

William Spetz:
Tack Jonna!
Mina tankar är svåra att beskriva. Jag är ledsen men samtidigt så himla glad och tacksam. Det enda jag vet är att jag vill fortsätta uppmana folk till att hjälpa till. Hur vet jag inte. Men jag ska.

17:58, 13 December 2014

Alex: Hur var det att intervjua folk där i Mozambique? Tyckte dem det var jobbigt att prata om det? Så mycket kärlek till dig <333

William Spetz:
Nej, de var väldigt öppna och fina! Det var svårt på ett sätt, att komma ihåg intervjustrukturen i huvuden, men samtidigt så lätt. Det var en gåva att få sitta där och lyssna på dessa människor.

17:59, 13 December 2014

Mia: Hej William! Jag har en fråga till dig, som handlar om just det du sa hade påverkat dig mest, nämligen de i din egen ålder. Hur såg de yngre människorna på framtiden? Kunde de hålla fast vid sina livsdrömmar, eller lades allt sådant åt sidan på grund av sjukdomen? Du gör ett fantastiskt jobb! Tack på förhand!

William Spetz:
Elena som jag träffade ville bli läkare. Eller som hon sa det; hon SKULLE bli läkare. Hon hade självförtroende och starka drömmar. Franca däremot, hade inte samma tro på sig själv. Han hade gått igenom stora förluster som gjort att han inte hade samma självförtroende. Hans största dröm var att ha råd att gå i skolan igen. Kram!

18:01, 13 December 2014

Ottilia: Tyckte du att det såg ojämnställt ut mellan kvinnorna och männen? Vad tror du att vi kan göra så de blir mer jämställt? Kram

William Spetz: Det är otroligt ojämställt därnere tyvärr, det var väldigt patriakalt. Det är oftast kvinnorna som får all skam och all skit, och de anses som smutsiga, även fast det kanske är männen som som smittat från första början. Fruktansvärt. Vi kan informera, skänka pengar så människor kan utbildas och informeras om alla problem. Då kommer de fatta att alla ska ha samma rättigheter.

18:02, 13 December 2014

miranda: Hej william! Jag bara undrar om man kan bota hiv och om ni träffade några som blev botade om det nu gick att bota någon

William Spetz: Om man tar sina mediciner kan man leva ett vanligt liv och känna sig helt frisk, så länge man tar sina piller varje dag. Alla jag träffade gick på sin medicin, som tur var.

18:03, 13 December 2014

camilla: hur mår du?

William Spetz: Jag mår bra. Jag är lite ledsen men mest glad. Kram.

18:03, 13 December 2014

William Spetz: Jag måste gå nu, men jag vill tacka er alla mina fina vänner för frågorna. Eran kärlek betyder allt för mig, och jag kan inte tacka er nog. Puss och kram, vi hörs! <3

18:04, 13 December 2014

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".