Familjer lämnar sina hem för att söka skydd på högre höjd undan översvämningarna i Pasig City, en förort till Filippinska huvudstaden Manilla. Foto: Pat Roque/AP/TT
Familjer lämnar sina hem för att söka skydd på högre höjd undan översvämningarna i Pasig City, en förort till Filippinska huvudstaden Manilla. Foto: Pat Roque/AP/TT
Årets tema

Vi riktar ljuset mot klimatrelaterade katastrofer som tvingat 100 miljoner på flykt

1:52 min

Miljontals människor är just nu på flykt runt om i världen. Det är inte bara krig och väpnade konflikter som är orsaken, de senaste fem åren har över 100 miljoner människor tvingats fly på grund av klimatrelaterade katastrofer. Men det går att göra skillnad. Genom att jobba förebyggande kan konsekvenserna av katastroferna lindras och människoliv räddas. Därför blir årets tema i Musikhjälpen ”Ingen ska behöva fly undan klimatet”.

– Människor på flykt har varit ett dominerande tema under sommaren och hösten och vi vill med det här temat visa att det finns många orsaker till varför människor tvingas fly och att det faktiskt går att arbeta förebyggande. Det är inte bara konflikter som driver människor på flykt. Vi vet också att många fler kommer tvingas fly i framtiden på grund av klimatet och därför vill vi nu sätta fokus på den här frågan, säger Radiohjälpens generalsekreterare Per Byman.

Bygger på FN:s mål

Nästan varje dag inträffar en naturkatastrof någonstans i världen och de flesta av dem är klimatrelaterade. Kraftiga skyfall, översvämningar och torka leder till att människor dör, skadas, förlorar sin försörjning och tvingas fly. Varje timme tvingas i snitt 2000 människor lämna sina hem och i utvecklingsländer  som inte är tillräckligt rustade för att stå emot en klimatrelaterad katastrof dör i genomsnitt tre gånger så många människor per katastrof som i höginkomstländerna. Klimatfrågan och att jobba katastrofförebyggande är även något som FN fokuserar på i sina nya globala mål för hållbar utveckling.

– Musikhjälpens främsta uppdrag är att väcka engagemang och att öka kunskapen hos en ung publik. Vi vill få folk att förstå att det verkligen går att göra skillnad om man jobbar katastrofförebyggande, något som har visat sig vara väldigt effektivt på många platser i världen, säger Julia Blomberg, innehållsansvarig för Musikhjälpen.

Måste arbeta katastrofförebyggande

För varje krona som läggs på beredskap sparas minst fyra kronor i katastrofhjälp och fler människoliv kan räddas. Därför behövs pengar till bland annat tidiga varningssystem, utbildning, säkra toaletter och brunnar som fungerar vid en översvämning och plantering av träd som både kan hålla jorden bördig vid torka och leda bort vatten vid kraftiga skyfall.  

Följ programmet

Vi sänder den 13-19 december från en glasbur på Stora torget i Linköping. Programmet sänds non-stop i P3 och på SVT Play, och stora delar av dygnet i SVT2.

Vad kan pengarna räcka till?

  • 50 kronor kan räcka till cement för att bygga grunden till en säker toalett som kan stå emot översvämningar.
  • 100 kronor kan räcka för att utbilda en bondefamilj i Östra Afrika i klimatanpassning för att kunna bruka jorden trots torka och slippa flytta från gården
  • 200 kronor kan räcka till att plantera tio träd som kan vara livsviktiga genom att de kan suga upp vatten vid en översvämning och hålla jorden bördig vid torka.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista