Samir Badran
Samir Badran. Foto: Jan Danielsson/SVT

Här förklarar Samir Badran varför han kliver av rollen som publikens ambassadör

Inatt publicerades en bild på Samirs instagram som har väckt många reaktioner och stark kritik. Nu väljer Samir att avsäga sig uppdraget som Folkets ambassadör. Här är Samirs öppna brev om vad som hände och varför han hoppar av:


"När jag var i USA tappade jag min mobil i vattnet under inspelning av ett tv-program. Efter det hade jag en gammal lånetelefon där varken Instagram, blogg eller Facebook kunde användas. Jag loggade därför in via vänner och bekantas telefoner för att uppdatera sociala medier. Jag har troligtvis glömt att logga ur på någon av dessa mobiler för i natt la någon upp en bild på mitt Instagram med texten ”Tag a hoe”. Jag raderade bilden så fort jag såg det och ber nu om ursäkt att denna bild har legat på mitt konto och till er som blev taggade i bilden. 

Jag förstår att folk blir arga över ett sånt här inlägg, och det blir de med all rätt. Näthat är ett enormt problem och det drabbar ofta tjejer. Jag utsätts själv för näthat och vet precis hur det känns. Jag är jätteledsen att mitt Instagram användes för att sprida sånt.

Jag ville vara en bra representant för svenska folket men väljer nu att inte kliva in i ambassadörsrollen.

Risken är stor att fokus hamnar på det här istället för på Musikhjälpens tema. 

Jag hoppas verkligen att svenska folket kommer fortsätta engagera sig i Musikhjälpen, det kommer jag göra men på andra sätt under veckan".

Här under hittar du svaren på några vanliga frågor Sveriges Radio har fått angående händelsen. 

Varför kliver Samir Badran av som ambassadör för MH15?

Samir har själv valt att avsäga sig uppdraget som ambassadör för Musikhjälpen i år. Eftersom hans konto har blivit kapat känner han att det stjäl allt för mycket uppmärksamhet från det som Musikhjälpen handlar om:”Ingen ska behöva fly undan klimatet”. Samir kommer däremot att engagera sig och vara med på andra sätt. Ni som följer oss – och honom - kommer att få se det.

Fråga: Har ni gett Samir Badran sparken?

Nej. Vi ville att han skulle vara kvar, men Samir känner att han just nu inte vill gå in som ambassadör. Det är helt och hållet hans beslut. Detta är självklart jättetråkigt och vi stöttar honom på alla sätt vi kan.

Står Sveriges Radio och SVT och UR bakom en hatgrej som ”Tag A Hoe”? Hur kan ni då låta Samir vara med? Även om han inte publicerat det så blev det en massa kommentarer på hans konto. Ska han inte ta ansvar för det?

Vi vill klargöra att SR/SVT/UR står självklart inte bakom en sådan publicering som skedde på Samirs instagram inatt. Det är förjäkligt att den dök upp - Samir och Musikhjälpen är ledsna att den posten överhuvudtaget kan kopplas ihop med Musikhjälpen – den har ingenting med oss att göra. Samir har självmant valt att kliva av ambassadörsrollen, det får man säga är hans sätt att ta ansvar.

Tar MH15 avstånd från Samir Badran?

Svar: Musikhjälpen tar inte avstånd för Samir. Det som hänt är jättetråkigt och just nu väldigt tungt för Samir. Han har själv valt att hoppa ambassadörsrollen då han tycker att det här tar för stort fokus från Musikhjälpen och årets tema. Men han kommer vara med oss under hela veckan, men på andra sätt. Det är vi jätteglada över.

Vilken tam ursäkt! Jag tror inte på att nån annan gjorde publiceringen.

Vad man än tycker om förklaringen så är det så det ligger till. Och Samir är ledsen och vill därför inte kliva in i ambassadörsrollen – han vill inte att det här ska ta uppmärksamheten från Musikhjälpen och det viktiga temat.

Varför har ni inte svarat tidigare under dagen? Det är urdåligt av er!

Vi behövde prata med Samir och ta reda på vad som hänt. Vi ville inte dra förhastade slutsatser.

Vem blir ambassadör istället för Samir?

Vi återkommer om det, förmodligen under dagen i morgon (måndag).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".