1 av 2
En mans tatuerade överarm. I bakgrunden håller en tecknad man handen över huvudet på en tecknad pojke.
2 av 2
Foto: Skärmklipp från UR:s reportage "Bacha bazi i Afghanistan"

Bacha bazi i Afghanistan

Bacha bazi är ett fenomen som förekommer i bland annat Afghanistan och Pakistan, där pojkar kidnappas eller säljs för att dansa för äldre, mäktiga män.

Bacha bazi - "lek med pojkar" - innebär att pojkarna kläs i kvinnokläder och tvingas dansa på fester. Efter festerna händer det att äldre män bjuder på de dansande pojkarna, som sedan måste följa med den högstbjudande hem. Inte sällan blir pojkarna då utsatta för våldtäkt. De utsatta barnen kommer ofta från fattiga förhållanden.

Mujtaba Attai är ordförande för Sveriges ensamkommandes förbund, och vet vad det innebär att vara fattig och utsatt som barn i Afghanistan. Han jobbar för att försöka få personerna som drabbats av Bacha bazi att prata om det, för att de ska kunna få hjälp. Eftersom fenomement är skam- och tabubelagt är svårt att få de drabbade att prata om problemet och vad de har blivit utsatta för.

Reportaget är en del av UR:s temamaterial för Musikhjälpen 2017. Fler filmer i deras serie "Barn till salu", samt utbildningsmaterial för årskurs 7-9 och för gymnasienivå hittar du på UR:s hemsida eller i länken nedanför.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista