1 av 2
En tecknad flicka sitter på golvet och ryggar undan en tecknad man som lutar sig över henne.
2 av 2
Foto: Skärmklipp från UR:s reportage "Barnbrudar i Libanon"
Årets tema: Barn är inte till salu

Barnbrudar i Libanon

Att som barn tvingas in i ett äktenskap räknas som barnsexhandel. I det här reportaget möter vi två tjejer vars familjer gift bort dem i tidiga tonåren.

I Libanon har barnäktenskap blivit vanligare. Familjer som flytt kriget Syrien och lämnat allt bakom sig känner sig ibland tvungna att gifta bort sina döttrar för att kunna försörja sig. Organisationer oroar sig för att flickorna som gifts bort blir allt yngre, vissa så unga som 12-13-år.

I reportaget möter du bland annat Noor, som var 14 år gammal när hon tvingades att gifta sig med en man som misshandlade henne, och som utsatte henne för sexuella övergrepp. När hon blev gravid lämnade hon honom, trots att skilsmässor anses skamfyllda. Idag är Noor utbildad frisör.

Reportaget är en del av UR:s temamaterial för Musikhjälpen 2017. Fler filmer i serien "Barn till salu", samt utbildningsmaterial för årskurs 7-9 och för gymnasienivå hittar du på UR:s hemsida eller i länken nedanför.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista