UR: Alla funkar olika - Min berättelse

Reportageserie: Alla funkar olika

"Alla funkar olika - Min berättelse" möter vi fem olika barn och ungdomar som på olika sätt berörs av årets tema:

Lasta - Min berättelse

Nepal är ett av världens fattigaste länder och det var först nyligen landet fick ett nationellt teckenspråk. Det har gjort stor skillnad.

Lasta föddes döv, men hon hade tur och fick börja på en av de få skolor för döva som finns i Nepal. Det var första gången någonsin som hon fick vänner som hon kan prata med på riktigt. Nu har Lasta hopp om framtiden. Hon vill bli teckenspråkslärare och vill jobba för att alla döva barn ska få chansen att gå i skolan. 

Klicka här för att komma till reportaget om Lasta.

Daniela - Min berättelse

Daniela är 17 år gammal och bor i Moldavien. Hon föddes med en CP-skada och om hon fötts bara 20 år tidigare hade hon antagligen tagits från sin familj och fått växa upp isolerad på en institution. Nu håller hon istället på att förbereda sig inför skolavslutningen.

Trots det har Daniela inte alltid haft det lätt, eftersom ett av de största problemen som barn med funktionsnedsättning står inför i Moldavien är samhällets okunskap och fördomar.

Klicka här för att komma till reportaget om Daniela.

Daniel - Min berättelse

När Daniel gick i andra klass var han tvungen att sluta skolan eftersom han inte längre kunde se vad som skrevs på tavlan. Efter det höll han sig hemma och länge trodde han att han var ensam om att inte kunna se. Det var en svår tid.

Nu är Daniel 15 år och bor på ett center tillsammans med andra som är blinda och har synnedsättningar. Där har han sina bästa vänner och för första gången någonsin får han lära sig att klara sig på egen hand.

Klicka här för att komma till reportaget om Daniel.

Sara - Min berättelse

Tusentals barn har dödats i Syrienkriget och för varje barn som dödas i krig, skadas tre. När Sara var åtta år gammal träffades hon av bombsplitter och hon fick svåra brännskador på kroppen och i ansiktet. Hon har svårt att äta och förlorade det mesta av synen på ena ögat.

Familjen flydde till Libanon, där hon har genomgått flera operationer. Nu är Sara 13 år och drömmer hon om att bli lärare och att en dag kunna återvända till sitt hemland.

Klicka här för att komma till reportaget om Sara.

Sunita - Min berättelse

I Nepal finns lite kunskap och många fördomar om autism. För bara några år sedan fanns ingen hjälp att få för barn med autism.

När Sunitas son föddes med autism var hon tvungen att åka till Indien för att få hjälp. Det hon lärde sig där tog hon med sig hem och hon bestämde sig för att starta Nepals första och enda center för barn med autism. Hon hjälper så många hon kan, både föräldrar och barn. Men de flesta barn med autism får fortfarande ingen hjälp.

Klicka här för att komma till reportaget om Sunita.


Filmerna ingår även i UR:s utbildningsmaterial för årskurserna 7-9 och gymnasiet. Utbildningsmaterialet hittar du längre ned i artikeln, eller genom att klicka dig vidare här.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista