Programbild för Musikhjälpen
Musikhjälpen 2018

Slutresultat: 606 337 engagemang och 50 550 204 kronor

0:58 min

På söndagskvällen släpptes Musikhjälpens programledare Daniel Adams-Ray, Farah Abadi och William Spetz ut ur glasburen på Kärlekens torg i Lund till publikens jubel!

– Vi har sett ett enormt stort engagemang i år för allas rätt att funka olika. Vi är så otroligt imponerade och glada över att fler än någonsin tidigare i Musikhjälpens historia har bidragit med det de kan – det är precis vad Musikhjälpen handlar om, säger Julia Blomberg, projektledare för Musikhjälpen. 

– Lund har varit fantastisk som värdstad, säger Pär Nordahl, projektledare för Musikhjälpen. Vi har haft massor av folk på torget dygnets alla timmar och det har varit otroligt många lokala engagemang, som inte bara fyllt torget utan skapat folkfest i hela stan. Vi har haft dansande poliser, bara en sån sak!  

I år kan vi skryta med rekordsiffran 606 337 engagemang! Publiken har bidragit till insamlingen genom att önska låtar, starta och bjuda på auktioner, starta och bidra med pengar i digitala bössor, lägga pengar i fysiska bössor, skänka pengar från företag och genomföra egna insamlingar. 

När sändningen avslutades stod totalsumman på 50 550 204 kronor. Den slutgiltiga siffran kommer att justeras, då öronmärkta pengar vanligtvis fortsätter att komma in även efter Musikhjälpen-veckan. Det är Radiohjälpen som tar hand om de insamlade pengarna. 

– Årets Musikhjälpen har varit den viktigaste någonsin – inte bara för allt enormt engagemang för allas rätt att funka olika, utan också för de viktiga samtal som alla deltagare har bidragit till att skapa runt om i landet. Det är samtal som har kraften att rasera murar, både här i Sverige och globalt, säger Radiohjälpens generalsekreterare Kristina Henschen och fortsätter: 

– Alla de bidrag som kommit in till Musikhjälpen kommer nu att omvandlas till operativ verksamhet som kommer att göra en stor skillnad för människor med funktionsnedsättning i fattiga länder. Vi har redan fått in 33 projektansökningar på inkluderande och riktade projekt inom bland annat utbildning, sjuk- och hälsovård och påverkansarbete. 

– Årets tema har blivit en viktig tankeväckare för aktörer inom det internationella utvecklingssamarbetet. Människor med funktionsnedsättning utgör de allra mest sårbara och utsatta bland de fattigaste på jorden. Deras rättigheter måste säkerställas och vi visar att vi gemensamt kan göra en enorm skillnad i rätt riktning. Människor med funktionsnedsättning måste prioriteras inom biståndet i mycket större utsträckning än idag. Nu tar vi det vidare och fortsätter kämpa för en långsiktigt hållbar och rättvis situation!, avslutar Kristina Henschen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista