Vi ställer om och flyttar in

Den senaste tidens utveckling med ökad smittspridning gör att Musikhjälpen 2020 ställer om. Istället för att genomföra evenemanget på Gamla torget i Norrköping söker sig produktionen nu från det offentliga torget, till större produktionslokaler som ger bättre förutsättningar att genomföra Musikhjälpen på ett tryggt sätt.

Tidigare i höst berättade Musikhjälpen att Norrköping var årets värdstad men att  upplägget skulle bli annorlunda på grund av pandemin. Sedan dess har läget förändrats och fler restriktioner införts.

– De lokala råd som myndigheterna gick ut med förra veckan, som bland annat gäller Östergötland, innebär tyvärr nya förutsättningar för Musikhjälpens genomförande. För att garantera säkerheten för såväl medverkande som personal ser vi att det mest ansvarsfulla är att flytta Musikhjälpen från en offentlig miljö. Vi hoppas kunna komma tillbaka till Norrköping i framtiden, säger SVT:s projektledare Karl-Johan Paulsson.

– Det är oerhört tråkigt men det är som det är. Under året som gått har vi haft ett fint samarbete med produktionen och hela tiden skapat nya möjligheter utefter rådande läge men i och med de nya restriktionerna blev det stopp. Vi hälsar Musikhjälpen varmt och hjärtligt välkomna tillbaka till Norrköping när pandemin lagt sig, säger Maria Olofsson, projektledare Norrköpings kommun.

Varifrån Musikhjälpen ska sändas istället är ännu inte bestämt. Man tittar nu på stora lokaler som lämpar sig för tv- och radioproduktion och som innebär så korta resvägar som möjligt för personal, artister och andra som ska medverka. Oavsett var det blir så är målet fortfarande att engagera lyssnarna och tittarna för årets insamling ”Ingen människa ska lämnas utan vård”.

– Ett år som detta behöver vi alla något hoppingivande att samlas kring, det behovet är större än en fysisk plats. Musikhjälpens budskap och engagemang finns överallt och vi kommer göra allt vi kan för att få med hela Sverige och spegla de fantastiska initiativ som finns runtom oss i tv, radio och på digitala plattformar, säger Sveriges Radios projektledare Simon Rosenqvist.