Deklarationsblankett. Foto: Anders Wiklund, Scanpix.

Vad är en deklaration?

Asta intervjuar Ann-Kristin Mansfeldt
2:17 min

På måndag ska vuxna ha lämnat in sin inkomstdeklaration. Många föräldrar sitter in i det sista och räknar och antecknar för att allt ska bli rätt. Men vad är det de gör för nåt egentligen. Juniors Asta Gustafsson har intervjuat Ann-Kristin Mansfeldt som jobbar på Skatteverket.

Vad är en deklaration för nåt?
Det handlar om att man man skriver ner på en blankett hur mycket man tjänat under året. Blanketten skickas till Skatteverket och vi räknar ut hur mycket skatt man ska betala.

Vi jämför uträkningen med den skatt man redan har betalat och ser om det är för mycket eller för lite. Är det för mycket betalar vi tillbaka pengar och är det för lite kan en person behöva betala lite mer. Det kallas för kvarskatt.

Vad är skatt?
Skatt är en obligatorisk avgift som betalas på det man har tjänat. De pengarna går till samhällets gemensamma kostnader för till exempel skola, annan utbildning och sjukvård.

Så alla använder sina egna pengar, också de där skatteepengarna?
Just det. De går till olika saker som vi alla använder.

När ska jag börja deklarera?
När du har en inkomst som är mer än 18 200 kr på ett år måste du redovisa hur mycket du har tjänat. Men du måste också deklarara om du har räntor på banken eller om du har sålt aktier eller fonder.

Men då deklarerar väl föräldrarna?
Ja just det.

Så om jag tjänar under 18 000 kr på ett år behöver jag inte deklarera alls.
Nej.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".