Fiskeredskap från äldre stenåldern
Motala

Hittade 7000 år gamla prylar

I Motala har arkeologer hittat jakt- och fiskeredskap som är runt 7000 år gamla. De hittades vid en stor utgrävning av en boplats från äldre stenåldern. Forskarna är förvånade över att sakerna inte förstörts under så många år i marken.

Vid utgrävningen har arkeologerna hittat bland annat många välbevarade ljuster, ett verktyg som användes för att jaga fisk.

- När man pratar om stenåldern vanligtvis så tänker man just på sten, flinta och kvarts och liknande. Men i de här syrefattiga ler- och gyttjelagren så bevars ben- och hornmaterialet. När vi plockar upp ljusterspetsar som legat där i 7-8000 år så ser det ut som de lagts dit i går, berättar Göran Gruber som jobbar med utgrävningen i Motala.

Det är en boplats vid Motala ström från äldre stenåldern som håller på att utforskas. En ny järnvägsbro ska byggas vid platsen och då måste en utgrävning av stenåldersboplatsen göras först.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".