Sverige

Fattiga barn är utanför

"Svårt att vara fattig."
1:07 min

En forskare har räknat utt att det skulle kosta ungefär 15 miljarder kronor, alltså 15 000 miljoner, för staten att se till så att ingen under 18 år ska behöva vara fattig i Sverige.

I Sverige finns mer än 200 000 personer under 18 år som är fattiga. Och det skulle alltså kosta många miljarder att ändra på det.

Organisationen Rädda Barnen säger att det jobbigaste för fattiga unga är att de ofta känner sig utanför och annorlunda.

Juniors reporter Paul Kalemera har intervjuat Karin Fagerholm som jobbar med barnfattigdom på Rädda Barnen.

Vad betyder det att vara fattig i Sverige

- Man bor i en familj som inte har råd med sånt som de flesta andra har råd med. Man måste ju till exempel betala för sitt boende, mat, kläder, glasögon, fritidsintressen som fotboll eller musik. De pengar familjen har räcker inte till sånt och man hamnar på minus. Då brukar vi säga att då är man fattig.

Vad är det värsta med att vara fattig?

- Det värsta är att man känner sig utanför och annorlunda från sina kompisar. Man måste kanske stanna hemma från en skolutflykt eller låta bli att spela fotboll eller ishockey för att man inte har råd. Just den där känslan av att vara annorlunda från sina kompisar det tror jag är det värsta.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".