Muammar Kadaffi, Libyens ledare sedan den 1 september 1969. Foto: Richard Drew/Scanpix.
Libyen

Åklagare vill att Kadaffi ska gripas

En internationell åklagare vill att Libyens diktator Muammar Kadaffi ska gripas. Åklagaren anser att Kadaffi begått grova brott mot mänskligheten.

Åklagaren som jobbar vid den internationella domstolen i Haag vill att domstolen ordnar en så kallad arresteringsorder för Muammar Kadaffi. Det betyder att de säger att Kadaffi ska gripas över hela världen.

För mindre än tre månader sedan fick domstolen ett uppdrag att utreda brott mot mänskligheten i Libyen.

Många har dödats

I Libyen pågår ett krig mellan de som styr landet och de som vill få bort de styrande. Många människor har dödats. Bland annat har civila, alltså inte soldater, dödats.

Åklagaren anser att Kadaffi ligger bakom attacker mot civila:
– Bevisen visar Muammar Kadaffi själv beordrade attacker mot civila. Skottlossning mot obeväpnade demonstranter, mot människor som gick i begravningståg, mot dem som varit i moskéer och bett, säger åklagaren.

Åklagaren tycker att det är ett brott mot mänskligheten.

Domare

Nu ska de som jobbar som domare vid den Internationella brottsdomstolen titta närmare på bevisen. Om de håller med åklagaren så kan en så kallad internationell arresteringsorder skickas ut.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista