Världen

Danmark vill ha Nordpolen

1:18 min

Det pågår en kamp om vilket land som ska bestämma över Nordpolen. Senast om tre år ska de länder som är intresserade ha hört av sig till FN – Förenta Nationerna. Och det kommer Danmark att göra.

Danmark är ett av länderna som kommer vilja ha kontrollen över Nordpolen. Niklas Granholm jobbar på Försvarets forskningsinstitut och forskar om Arktis och Nordpolen. Han säger att klimatförändringarna gjort att många länder är intresserade av Nordpolen.

- Tidigare har området kring Nordpolen bestått mest av is och inte varit så intressant. Men med klimatförändringarna så har isar smält och plötsligt är det många länder som blivit intresserade. Det finns gott om naturresurser, till exempel olja, gas, guld och diamanter.

Danmark har redan idag kontrollen över Grönland som ligger nära Nordpolen. Och rent geografiskt kan Nordpolen då tillhöra Danmark, tycker danskarna.

Fler länder

Men det är inte bara danskarna som kan ha rätt till området. Även USA, Kanada, Norge och Ryssland har rätt att ansöka.  

De länder som vill ha kontrollen över områden i Arktis, där Nordpolen ligger, ska skicka in en ansökan till FN senast 2014.

Det tar lång tid bestämma vem som ska ha rätt till Nordpolen. Kanske tio år tror forskaren Niklas Granholm. Och länderna kan bli osams med varandra, men det är ingen risk att det blir krig eller så.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista