Stockholm

Fjärdeplats för Henriks klass

1:12 min

När riksfinalerna av Schackfyran var spelade blev det klart att vinnarklass blev Engelska skolan Norr 4a i Stockholm. Henrik Marstedts klass från skolan Lilla Akademien i Stockholm kom på fjärdeplats.

Lördag: Idag startar finalerna i Schackfyran i Globen Stockholm. Det är en schacktävling där 12 000 fjärdeklassare från 117 klasser varit med och tävlat.

Och i helgen ska den bästa schack-klassen utses. 2600 elever är med och tävlar. En av dem är Henrik Markstedt som går i fyran på Lilla Akademien i Stockholm. Så här berättar han om att tävla i schack:

"Schack är ett spel kan man säga. Man rör en massa pjäser, som det kallas, och svarta och vita krigar mot varandra.

Det är otroligt kul med schack. Och lugnt! Det tycker jag är bra. Ja sportar också och gillar att jag blir så lugn av att spela schack.

Inför tävlingarna i Schackfyran idag känner jag mig glad och spänd. Det är framför allt härligt att få tävla med hela klassen i en så stor tävling.

Och jag tycker jag är ganska bra på schack. Det känns som om jag bara blir bättre och bättre. Det som krävs för att bli en bra schackspelare är att spela mycket och koncentrera sig. Och vara glad och tänka mycket på sig själv istället för att tänka på motspelaren.

Det kommer nog att gå jättebra för oss i tävlingen. Vi ska i alla fall göra vårt bästa. Förra året vann vår skola Lilla akademien och vi ska försöka vinna igen!"

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista